Catamaranzeilen

Catamaranzeilen is een bijzondere vorm van zeilsport. Alles aan de catamaran is namelijk gericht op het varen met hoge snelheid. Dit vereist een speciale zeiltechniek, die je het best kunt leren bij een watersportvereniging of een (CWO) erkende zeilschool.

Wil je het Catamaran zeilen een keer proberen? Kom dan naar de open dagen in mei of juni!

Je kan catamaranzeilen op zee maar natuurlijk ook op binnenwater. Vanaf het strand door de branding de zee op varen is geweldig. Je kan recreatief heen en weer scheuren maar je kan ook wedstrijden gaan zeilen. Diverse watersportverenigingen in Nederland organiseren wedstrijden voor jong en oud. De bekendste catamaranwedstrijd is wel de Ronde om Texel die dit jaar (op 16 juni) voor de 41e keer wordt verzeild, een geweldig spektakel!

Ook op de Olympische Spelen wordt in catamarans gezeild. Van 1976 tot en met 2008 was de Tornado de Olympische klasse. Vanaf 2016 is de in Nederland gebouwde Nacra 17 de Olympische klasse.

Ook de beroemde America’s Cup is verzeild met catamarans van wel 45 voet die door hun foils zelfs konden vliegen, waanzinnige beelden leverde dat op! En de laatste edities met Nederlandse zeilers aan boord!

Meer weten over catamaranzeilen? Lees dan verder:

naar boven