Deel dit artikel:

Team AkzoNobel maakt namen bekend voor Volvo Ocean Race-campagne

Schipper Simeon Tienpont heeft de namen onthuld van de zeilers die met team AkzoNobel aan de komende editie van de Volvo Ocean Race gaan deelnemen. De door Tienpont geselecteerde topzeilers zijn afkomstig uit zeven landen, waaronder Annemieke Bes en Eduard van Lierde uit Nederland.

Team AkzoNobel telt vier voormalig Volvo Ocean Race-winnaars die gezamenlijk zes keer de race hebben gewonnen; drievoudig winnaar Brad Jackson uit Nieuw-Zeeland, Roberto Bermudez de Castro uit Spanje, Joca Signorini uit Brazilië en Jules Salter uit het Verenigd Koninkrijk. Onder de bemanning ook de Australiër Luke Molloy, de Deense match racing-schipper Nicolai Sehested, de Nederlandse Olympische zilveren medaillewinnaar Annemieke Bes en de talentvolle Brad Farrand uit Nieuw-Zeeland.

Een voortreffelijk team, met een indrukwekkende voorgeschiedenis
“Het team wat ik heb geselecteerd, combineert volwassenheid en ervaring met jeugd en kracht,” legt Tienpont uit, voor wie dit zijn derde Volvo Ocean Race is en tweemaal de America’s Cup won. “We hebben een ongelooflijke diverse ervaring in het team. Gezamenlijk hebben we 24 Volvo Ocean Races en vijf Olympische campagnes geracet en onze twee zeilers onder de 30 jaar, Brad en Nicolai, zijn uitermate getalenteerd en succesvol.”

Annemieke Bes vertegenwoordigde Nederland drie keer op de Olympische Spelen. Ze won een zilveren medaille in Peking in 2008 in Yngling-klasse. Na de Olympische Spelen van 2012 heeft zij zich op het zeezeilen gericht. Bes realiseert nu een lang gekoesterd doel. “Ik wil op het hoogste niveau in deze sport actief zijn. Naast de Olympische Spelen is de Volvo Ocean Race één van de hoogtepunten in het wedstrijdzeilen. Dag in, dag uit volop racen is enorm uitdagend. Dat maakt het gaaf en ik heb er erg veel zin in,” zegt Annemieke Bes over haar aanstaande Volvo Ocean Race-debuut met team AkzoNobel.

“De Volvo Ocean Race eist enorm veel van mens én machine en ik kijk daarom enorm uit naar deze editie,” verteld Eduard van Lierde, lid van het walteam en aangewezen als een van de twee reservezeilers. “Het walteam zorgt ervoor dat de boot in de beste conditie blijft en geprepareerd is voor de verschillende etappes. Mijn ervaring helpt om tot in detail te begrijpen wat de race met de boot doet. Tegelijkertijd moet ik als reservezeiler er klaar voor zijn om als bemanningslid in te stappen op het moment dat er een beroep op mij gedaan wordt.”

De Volvo Ocean Race heeft een grote Nederlandse geschiedenis. Tienpont vindt het een voorrecht om een Nederlands team in een wedstrijd te mogen leiden. “Deze race is niet vergelijkbaar met elk ander sportevenement en iedereen in het team is trots om onder de Nederlandse vlag te zeilen”, aldus Tienpont.

Een race naar Den Haag
Team AkzoNobel’s gloednieuwe Volvo Ocean 65-raceboot wordt momenteel op de Volvo Ocean Race-werf in Lissabon, Portugal, helemaal uitgerust en geverfd. Naar verwachting zeilt de boot begin juni voor de eerste keer uit. De officiële doopceremonie is enkele weken later in Den Haag – de thuishaven van team AkzoNobel. Het team van AkzoNobel begint daarna met vier intensieve trainingsmaanden op zee. Er staan diverse oversteken van de Atlantische Oceaan op de agenda, net als deelname aan de gerenommeerde Fastnet Race vanuit Cowes op de Isle of Wight.

 

naar boven