Uitzendingen

Binnen de afdeling Topzeilen worden diverse uitzendingen naar internationale wedstrijden gecoördineerd. De belangrijkste zijn de jaarlijkse uitzending naar het Youth Sailing World Championship en de vierjaarlijkse Jeugd Olympische Spelen. Onlangs zijn de selecties afgerond voor het Youth Sailing World Championship.

Youth Sailing World Championship
Het Youth Sailing World Championship is het belangrijkste evenement voor jeugd onder 19 jaar. Ieder jaar worden hier de beste jeugdzeilers en windsurfers van Nederland naar toe uitgezonden. Het Watersportverbond hanteert ambitieuze selectiecriteria voor deelname aan dit mooie evenement. Uitgangspunt is dat een kandidaat die wordt uitgezonden kans moet maken op een top-8 positie. Bovendien zijn de geselecteerden verplicht om na selectie, in de finale voorbereiding, een intensief trainingsprogramma te volgen, welke is goedgekeurd door het Watersportverbond.

Zie onderstaand de gekwalificeerden per klasse:

 • Bjarne Bouwer/ Eliott Savelon: Nacra 15
 • Lars Postma/ Pim Schep: 29er
 • Ismene Usman/ Svea Karsenbarg: 29er
 • Annabelle Westerhof: Laser Radial
 • Stijn Paardekooper: Laser Radial
 • Sil Hoekstra: RS:X

Het Watersportverbond feliciteert de deelnemers met hun kwalificatie en wenst hen heel veel succes met de gehele voorbereiding en op het Youth Sailing World Championship. Zie hier het nieuwsbericht van de bekendmaking.

Het volgende Youth Sailing World Championship 2018 vind plaats in Corpus Christi, USA. Meer informatie over de selectiecriteria volgen nog, op deze website.

Jeugd Olympische Spelen
Op Initiatief van het IOC worden de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd. De eerste zomereditie vond in 2010 in Singapore plaats. In 2014 Organiseerde het Chinese Nanjing de tweede zomereditie. Voor 2018 is Argentinië de gastheer van 6-18 oktober In Buenos Aires.

Op het programma staan alleen Olympisch sporten en de deelnemers verblijven gezamenlijk in een Olympisch Dorp. De sporters maken dus alvast kennis met de tradities en waarden van de echte Olympische Spelen. De uitzending vindt plaats onder verantwoordelijkheid van NOC*NSF en draagt ook het merendeel van de kosten. NOC*NSF ziet de Jeugd Olympische Spelen als een waardevol opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters.

Het evenement richt zich op toptalenten tussen de 15 en 18 jaar oud, variërend per sport. In 2010 en 2014 was de maximale leeftijd bij het zeilen 16. Voor de komende editie is de maximale leeftijd voor de zeildisciplines verhoogd naar 18 jaar. Dit betekent dat je voor selectie in aanmerking kunt komen als je geboren bent tussen 1 januari 2000 en 31 december 2003, dus in 2018 15, 16, 17 of 18 jaar bent.

Er wordt gevaren met het volgende materiaal:

Discipline Materiaal Deelnemers
Windsurfen jongens BIC Techno 293+ 24
Windsurfen meisjes BIC Techno 293+ 24
Kitesurfen jongens IKA Twin Tip 12
Kitesurfen meisjes IKA Twin Tip 12
Multihull mixed Nacra 15 (foiling) 14

Binnen het Talentplan van het Watersportverbond is er voldoende talent aanwezig om Nederland in Buenos Aires (ARG) te vertegenwoordigen in een aantal van de disciplines.

Per discipline mag maar een vertegenwoordiger per land uitkomen.

Kwalificatie en uitzending
De kwalificatie en voorbereiding kent voor Nederlanders een aantal stappen, welke ook vergelijkbaar is met de échte Olympische Spelen

 1. Internationale landenkwalificatie. zie het officiële kwalificatie-document van World Sailing. (een samenvatting is hieronder te vinden)
 2. Kwalificatie op naam in de periode mei-juni 2018, zie selectiereglement JOS 2018 Watersportverbond (reglement beschikbaar in de loop van oktober 2017).
 3. Specifieke voorbereiding en uitzending ondersteund door NOC*NSF en Watersportverbond, vanaf juli 2018

Landenkwalificatie kan door alle Nederlanders worden afgedwongen die in 2018 voldoen aan het leeftijdscriterium. Dit kan per discipline via de volgende evenementen:

Windsurfen

 • Europese Qualifier, locatie nog aan te wijzen, april 2018, 4 landen plaatsen
 • WK 2017, Quiberon(FRA), 15-20 juli 2017, 6 landen plaatsen (in te vullen na afronding van de continentale Qualifiers)

Kitesurfen

 • Europese Qualifier, Dakhla (MAR), 20-25 februari 2018, 1 landen plaatsen
 • WK 2018, locatie nog aan te wijzen, 10 t/m 15 april 2018, 6 landen plaatsen
  Lees hier meer over de kwalificatieprocedure voor het kitesurfen.

Multihull

 • Europese Qualifier, Medemblik (NED),21-27 oktober 2017, 1 landen plaats
 • WK 2018, Barcelona (ESP), 22-28 april 2018, 7 landenplaatsen

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via email serge.kats@watersportverbond.nl.

naar boven