Afvalwater

Vuilwater blijft een issue in de watersport. Iedereen krijgt ermee te maken en de Europeese wetgeving stelt dat al het water in 2015 schoon moet zijn. Maar wat doe je nu met jouw vieze toiletwater?

Sinds 1 januari 2009 is er een lozingsverbod voor toiletwater van pleziervaart van kracht. Maar een verplichting om een vuilwatertank aan boord te hebben is er niet, je bent zelf verantwoordelijk voor het opvangen van je toiletwater. Zo vertrouwt de overheid op de goedheid van de mens, het gaat tenslotte om je eigen recreatiewater die je vervuilt met je toiletwater. Jaarlijks worden veel mensen ziek door het zwemmen in recreatiewater, deze gezondheidsproblemen worden voor een deel veroorzaakt door de pleziervaart die hun toiletwater lozen. Hoewel het vaak om kleine lozingen gaat is dit bij elkaar toch een grote poel van toiletwater die vrijkomt in recreatiewater. Uiteindelijk heb je jezelf er ook mee, het is tenslotte je eigen vaar- en zwemwater die je vervuild.

Uitpompstations
Tegelijk met de invoering van het lozingsverbod geldt er voor alle jachthavens met meer dan vijftig kajuitboten de verplichting een walvoorziening te hebben waar het toiletwater kan worden afgegeven. Zo zijn er verspreid over heel Nederland voldoende uitpompstations om je vuilwatertank te lozen. Naast een vuilwatertank zijn er meer mogelijkheden om lozing te vermijden. Zo kun je gebruik maken van een vacuüm, een mobiel (chemisch) toilet of een droogtoilet. Het zal per boot verschillen welke voorziening het beste past. Een vuilwatertank neemt bijvoorbeeld veel ruimte in, deze zal je op een relatief kleine boot niet snel plaatsen. Dan kies je eerder voor een vacuüm of mobiel toilet.

In de brochure ‘Toiletwater, vang het op!’ lees je alles over het verbod op lozing van toiletwater voor de pleziervaart.

 

naar boven