Boot kopen

Je hebt je eerste zeilervaringen gehad en bent nu klaar om schipper te worden van een eigen boot. Of je nu een zwaard-, kiel- of kajuitboot zoekt, je krijgt altijd te maken met dezelfde vragen. Hoe zie je of de prijs/kwaliteit verhouding goed is en waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands boot?

Bezichtigingen
De meeste tweedehands boten worden tegenwoordig via internet gekocht. Er zijn verschillende sites waar boten worden aangeboden, het handige aan al deze sites is dat je kunt selecteren op de door jouw gekozen criteria. Ga je voor een kajuitboot die niet langer is dan 10 meter en wil je er maximaal 30.000 euro voor betalen, dan kun je dit heel makkelijk invoeren en krijg je alle hits die hieraan voldoen. Heel handig, maar wat dan? Je kiest een aantal zeilboten uit die er wat jou betreft uitspringen en maakt een afspraak met de verkopers. Boten die al op de kant staan hebben hierin de voorkeur, hiervan kun je de onderkant makkelijk beoordelen. Een nadeel is wel dat je de eventuele motor niet kunt beoordelen.
Door de bezichtigingen allemaal op één dag te plannen heb je alle boten goed vers in het geheugen. Voordat je langs gaat is het verstandig een controlelijstje op te stellen waar je op moet en wilt letten bij de verschillende boten. Zo heb je bij thuiskomst handig vergelijkingsmateriaal op een rij. Ben je zelf nog niet heel erg thuis in de botenwereld dan is het aan te raden iemand met kennis van zeilen en boten mee te nemen. Het is sowieso aan te raden iemand mee te nemen, twee paar ogen zien altijd meer dan één.

Ben je op zoek naar een specifieke wedstrijdboot, dan is het raadzaam even te kijken op de website van de klassenorganisatie. Hier worden ook vaak boten aangeboden.

Onderhandelen
Zodra je eruit bent is het tijd om te gaan onderhandelen, aan bijna iedere tweedehands boot zitten wel gebreken, of zijn belangrijke zaken afwezig, waar je op kunt afdingen. Zodra je een akkoord hebt gevonden rond je de zaken natuurlijk zo snel mogelijk af. Des te sneller kun jij straks het water op!

Koopovereenkomst
Na de onderhandelingen is het tijd om de koopovereenkomst te tekenen. In deze overeenkomst leg je de gemaakte afspraken schriftelijk vast. Zo vind je hier de namen van de contractanten, omschrijving van de boot, de prijs, betalingscondities, levering en wat er gebeurt als één van de betrokkenen de gemaakte afspraken niet nakomt. Er kan natuurlijk nog veel meer in een koopcontract staan, het opstellen van zo'n contract is maatwerk. Als je dit wilt uitbesteden kun je bijvoorbeeld terecht bij een HISWA makelaar.

naar boven