Ligplaats

Bij de aanschaf van een boot is het verstandig alvast een ligplaats geregeld te hebben. Bij jachthavens is er nog wel eens een wachtlijst waardoor jij je boot verder van huis moet leggen. Wat voor ligplaatsen zijn er allemaal voor je boot?

 

Je boot mag je niet zomaar overal ‘parkeren’ in Nederland, hier zijn speciale havens en ligplaatsen voor uitgedacht. Pleziervaartuigen liggen in Nederland vaak in een jachthaven, dit kan een commerciële haven zijn, maar er zijn ook veel verenigingshavens. Bij verenigingshavens wordt het beheer en onderhoud van de haven, voorzieningen en faciliteiten vaak door de leden zelf uitgevoerd. Hierdoor zijn de ligkosten bij zo’n haven relatief laag. Een commerciële haven is daarom vaak duurder, hier geldt dan ook een andere doelstelling.

Open bootjes liggen vaak op de wal, maar ook deze mag je niet zomaar overal neerleggen. In jachthavens is vaak een speciaal stuk grond gereserveerd voor de bootjes. Deze leg je dan op de grond (vaak op een grasmat) of op de trailer. Voor open bootjes is bijna altijd wel een plekje te vinden vanwege de kleine omvang.

 

naar boven