Winterklaar maken

Na een zomer volop zeilen heeft je boot wel een pauze verdiend. Het goed winterklaar maken van je boot is dan ook van belang voor het behoud van je boot. Waar moet je allemaal aan denken bij het winterklaar maken van je boot?

 

Er wordt vaak gedacht dat je boot het water uit moet in de winter voor een langer behoud. Het is vaak wel aan te raden, maar je boot mag best in het water blijven. Het is dan wel verstandig de juiste anti vries maatregelen te nemen, zo komt je boot ook bij vorst goed de winter door. Als je je boot wel uit het water haalt kan je deze buiten op de wal leggen of naar een (verwarmde) loods vervoeren. In alle gevallen is het verstandig de nodige anti vries maatregelen te treffen om je materiaal en de boot zelf te beschermen tegen vorst.

Als je de boot uit het water haalt heb je ook direct de kans deze op te knappen wanneer nodig. Gedurende het zomerseizoen zijn je wellicht klusjes opgevallen die tot de winter toe konden blijven liggen. In de winter is het tijd om herstel- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Je boot heeft namelijk veel te verduren, zowel varend als aan wal. Schenk je hier geen aandacht aan, dan is de kans dat je boot snel aftakelt. Op internet zijn heel veel checklijstjes te vinden die je helpen je boot winterklaar te maken. Geef hier wel gehoor aan, alleen op deze manier heb je nog jarenlang plezier aan je boot.

 

naar boven