Hoe kun je catamaranzeilen?

Als je net begint met catamaranzeilen, dan is het verstandig eerst lessen te nemen. Zeker als je ook nog weinig zeilervaring hebt. Lessen worden aangeboden door verenigingen en zeilscholen. Hier leer je niet alleen zeilen op een catamaran, je leert ook over de verschillende boten, veiligheid en benodigde uitrusting.

Lessen
Veel verenigingen hebben zeilles voor hun leden, voorbeelden staan in het overzicht. Klik hier voor een overzicht van verenigingen.

Ook zijn er veel CWO (Commissie Watersport Opleidingen) zeilscholen die catamaranlessen aanbieden, kijk eens op www.cwo.nl voor een overzicht.
Andere zeilscholen waar je catamaranles kan volgen of een catamaran kan huren zijn onder andere:

   • Texel / Catamaranzeilschool de Eilander
   • Zandvoort / The spot
   • Muiderzand / Sail-Today
   • Wassenaar / Zeehelden
   • Veerse meer / Surfschool Veerse Dam

Uitrusting
Tijdens het catamaranzeilen is het belangrijk om de juiste kleding te dragen. Vraag er naar bij een vereniging. Als eerste is isolerende kleding belangrijk, zoals een droogpak of een wetsuit, het water kan soms koud zijn. Ook het dragen van waterschoenen is verstandig, omdat dit zorgt voor voldoende grip op de natte rompen van de catamaran. En zeilhandschoentjes om blaren te voorkomen zijn ook geen overbodige luxe. En als laatste natuurlijk een zwemvest voor als je in het water valt of als je catamaran omslaat. Op zee zijn flaires, een kompas en een zakmes ook verstandig. 

Soorten catamaran
Er zijn catamarans voor één persoon (Hobie 14 of A-Cat). De meeste catamarans zijn wel voor twee personen, en daar zijn verschillende types kan. De kleinste catamarans waar kinderen op leren zeilen zijn tussen de 4 en 5 meter (voorbeelden zijn de Hobie Dragoon, de Dart 15 of 16, de Topaz 14 en de Nacra 15). Deze catamarans zijn vaak behoorlijk stabiel. Een negatieve ervaring op jonge leeftijd kan de lol behoorlijk verpesten, dus kinderen kunnen beter leren zeilen op zo’n catamaran dan op een grotere catamaran voor volwassenen zoals een Hobie 18 of een Dart 18. Verenigingen kunnen je goed adviseren over de soort catamaran die bij jou persoonlijk past.
Kijk ook hier voor meer informatie over soorten catamarans en het aanschaffen van een eigen catamaran.

naar boven