Welke boot kies je?

Er zijn ontzettend veel soorten catamarans. Sommige catamarans zijn beter om te toerzeilen, anderen zijn beter voor wedstrijden. De ene catamaran is makkelijk om op in te stappen, de ander is complexer, maar gaat dan ook sneller. Wij helpen je op deze pagina op weg in je zoektocht naar een catamaran. Uiteindelijk kan een vereniging je verder adviseren.

Om te beginnen is het handig voor jezelf te bedenken of je vooral gaat toerzeilen of vooral gaat wedstrijdzeilen. Daarnaast is de leeftijd en gewicht belangrijk bij de keuze van een catamaran. En er is ook nog de keus uit één- of tweepersoons catamarans. Een vereniging kan je goed helpen bij jouw persoonlijke keus voor een
catamaran.

Toeren
Ga je voornamelijk recreatief varen met de catamaran? Let bij de aanschaf dan op of je een catamaran met of zonder zwaard koopt. Met zwaard is het lastiger om door de branding te komen en op het strand te landen. Ook is er verschil in tuigage, hoe makkelijker het is de boot op te tuigen en weg te zeilen, hoe meer plezier je eraan gaat hebben. Daarnaast is gewicht een factor. Zeker wanneer het om zeilen met kinderen gaat, als zij beginnen op een voor hun gewicht te grote catamaran, kan het plezier van het zeilen er al snel afgaan. Sowieso wordt er aangeraden pas vanaf 12 jaar op de catamaran te stappen. Een vereniging kan je het beste helpen bij jouw persoonlijke keus voor een catamaran.

Wedstrijden 
Ben je van plan wedstrijden te gaan varen met je catamaran? Dan zal je iets meer eisen van de boot qua gewicht, snelheid en tuigage. Zodra je wedstrijden gaat varen krijg je ook te maken met een klassenorganisatie. In principe heeft iedere zeilklasse in Nederland zijn eigen organisatie die opkomt voor de belangen binnen deze klasse. Als er bijvoorbeeld iets veranderd aan de boot, dan houdt de klassenorganisatie zich hiermee bezig. Ook op internationaal niveau zijn er klassenorganisaties, deze houden zich bezig met internationale veranderingen. Voor veel zeilers zijn klassenorganisaties vooral handig om te weten waar en wanneer er wedstrijden gevaren worden met een bepaalde klasse.

Kosten
Heb je een type boot gevonden die past bij je leeftijd, manier van gebruik, gewicht en andere eisen? Dan kun je gericht gaan zoeken naar een catamaran binnen jouw prijsklasse. Hieronder een aantal tips:

  • Op zoek naar een instap catamaran, dan moet je zeker even het internet afspeuren. Hier zijn veel catamarans te koop voor weinig geld. Kijk goed wat er allemaal te koop is en ga ook eens kijken bij een vereniging om je voor te laten lichten.
  • Voor instappers is huren ook een optie, dit kan soms bij zeilscholen, hiervoor moet je vaak wel lessen volgen bij de zeilschool of een elders behaald (CWO of VDWS) zeildiploma kunnen laten zien.
  • Bij verenigingen kun je soms een boot van een lid overnemen, vaak met ligplaats!
  • Ga je voor een echt goede boot (bijvoorbeeld voor het wedstrijdzeilen) dan is een kijkje bij een dealer verstandig. Hier koop je vaak iets duurder, maar dan heb je wel een helemaal nagelopen en opgeknapte boot.
  • Let op: Via internet koop je altijd met risico.

Waar ga je zeilen?
Nu heb je een boot, maar waar kun je dan allemaal varen?

naar boven