Beroepsschipper worden?

Je weet al het nodige van varen, maar nu wil je ook op grote schepen varen. Hiervoor is een Groot Vaarbewijs nodig. Wat zijn hierin de regels en wat heb je nodig om met een passagiersschip minimaal 12 personen te vervoeren?

Wanneer je op een schip van minimaal 40 meter vaart, of met minimaal 12 personen gaat varen, dan ben je beroepsschipper en moet je een groot vaarbewijs in bezit hebben. Hiervoor moet je wel al 4 jaar vaartijd aan kunnen tonen. Onder 4 jaar vaartijd wordt 4 keer 180 vaardagen gerekend. Met grote schepen mag gevaren worden op binnenwateren en rivieren, kanalen en meren. Omdat voor deze beide categorieën andere vaarregels en risico’s gelden, zijn er twee soorten Groot Vaarbewijzen, A voor de binnenwateren en B voor rivieren, kanalen en meren.

Voor een Groot Vaarbewijs A heb je naast de 4 jaar vaartijd ook een diploma voor Schipper AB, Stuurman/Schipper, Kapitein of Bootman niveau 3 nodig. Voor B heb je een diploma Schipper RKM (rivier, kanaal, meer) of een Rijnpatent nodig. Met het Groot Vaarbewijs mag je tot je vijftigste doorvaren, hierna moet je deze om de 5 jaar vernieuwen. Vanaf je 65ste jaar is dit om het jaar.

naar boven