CWO

Iedereen die leert zeilen bij een erkende zeilschool krijgt te maken met het CWO diploma. Dit is het uniforme diplomasysteem die wij samen met de Stichting CWO, de ANWB en de HISWA hebben opgesteld. Wat houdt het CWO-diploma in?

Cursisten
Er zijn diploma’s voor bijna elke tak van zeilen, bijvoorbeeld voor het kielbootzielen, jeugdzeilen en zeezeilen. Voor al deze disciplines gelden in principe drie niveau’s, waarin je op niveau I vooral de basisvaardigheden leert. Het op- en aftuigen van je boot, het sturen, de bediening van de zeilen en draaien. Ook de eerste theorielessen worden hier behandeld, de vaarregels en veiligheid op het water.
Bij niveau II leer je rondjes zeilen en het zelf aan- en afmeren. Ook komen alle disciplines van niveau I nog eens aan de orde en wordt alles weer aangevuld met de bijbehorende theorie. Na niveau II ben je klaar voor niveau III, hier leer je allerlei bijzondere manoeuvres en krijg je ook te maken met drukker vaarwater en een hardere wind. Nadat je dit niveau hebt behaald ben je al een aardig ervaren zeiler en weet jij jezelf in allerlei situaties goed te redden.
Het CWO-diploma is overigens niet verplicht om te mogen zeilen, het is geheel vrijwillig. Wij raden het wel aan een CWO-diploma te halen, dan weet je zeker dat je veilig het water op gaat. 

Instructeurs
Ben jij na je zeillessen helemaal verslaafd geraakt aan zeilen en wil je deze passie graag doorgeven? Dan vind je het vast leuk om zelf zeilles te geven! Wil je dit doen aan een CWO opleiding, dan heb je zelf minimaal CWO III nodig. Voor zeilinstructeurs zijn twee gradaties, bij de eerste gradatie leer je voornamelijk wat er komt kijken bij het geven van een zeilles. Dit doe je samen met een meer ervaren instructeur die jou direct tips en uitleg geeft over de organisatie van een les, de begeleiding van de zeilers en hoe je een zeilles opbouwt.
Wil je helemaal zelfstandig les kunnen geven, dan leer je nog even verder. Leer hoe je nieuw cursusmateriaal kunt ontwikkelen en hoe je de lessen divers en op maat aanbiedt. Maar ook leer je over de achtergrond van de spelvormen, weet je hoe je blessures bij je leerlingen tegengaat, maar ook leer je over de vaarregels, aerodynamica, materialen en bouwwijzen. Na afronding van deze opleiding ben jij een volleerd instructeur en kan jij je passie doorgeven aan nieuwe, jonge zeilers. 

Zeiltrainer
Wil je het zeilen naar een nog hoger niveau tillen, wordt dan zeiltrainer. Als zeiltrainer breng je het wedstrijdzeilen over op enthousiaste starters of gevorderde wedstrijdzeilers. Al je cursisten hebben al enige achtergrond in het zeilen, jij helpt ze nog een stapje verder. Door het maken van jaarplanningen, trainingsprogramma’s en één op één begeleiding stoom jij jouw cursisten helemaal klaar voor hun wedstrijden. Hierbij heb je natuurlijk altijd één doel in gedachten, winnen! Of in ieder geval, het behalen van persoonlijke records en continu verbeteren van je cursisten.

Ga naar de website van het CWO voor nog meer informatie over de diplomalijn>>

naar boven