Groot Pleziervaartbewijs

Wil je niet bedrijfsmatig varen met een pleziervaartuig van meer dan 25 meter tot en met 40 meter dan is een Groot Pleziervaartbewijs (GPB) verplicht. Wat is het verschil tussen het Groot Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs?

Voor pleziervaart is het moeilijk om 3 jaar vaartijd te tonen, een vereiste voor het Groot Vaarbewijs. Daarom is er het Groot Pleziervaartbewijs, eerder was deze te krijgen via een overgangsregeling (voor 1 juli 2011), nu behaal je deze via het theorie- en het praktijkexamen CWO Groot Motorschip bij VAMEX. Om dit examen af te leggen moet je beschikken over een Klein Vaarbewijs II en een basiscertificaat Marifonie. Tot je zeventigste jaar mag je varen het het GPB, hierna moet je deze om de 5 jaar verlengen.

Met het Groot Pleziervaartbewijs mag je niet bedrijfsmatig varen. Daarvoor is het (Beperkt) Groot Vaarbewijs vereist, dat alleen kan worden verkregen via de examens voor de binnenvaart (CBR) in combinatie met het aantonen van meerdere jaren vaartijd. Als je gaat varen op pleziervaartuigen langer dan 40 meter wordt je als beroepsschipper gezien. In dit geval dien je het Groot Vaarbewijs in bezit te hebben.

naar boven