Marifoon

Op het water is het belangrijk om te kunnen communiceren met andere schepen. Dit gebeurt via de marifoon, een zend- en ontvangapparaat voor maritieme communicatie. Waarom is een marifoon zo belangrijk om aan boord te hebben?

Via de marifoon legt je contact met andere schepen en met walstations, zoals sluizen, verkeersposten of de kustwacht. Zowel op zee als op binnenwater. Goed marifoongebruik draagt bij aan de veiligheid op het water.

Veiliger varen
Je bent niet verplicht een marifoon aan boord te hebben, uitzonderingen daargelaten. Het is wel raadzaam een marifoon te gebruiken op hoofdvaarwegen en ruime binnenwateren. Dat komt de veiligheid ten goede. Wij bevelen het gebruik van een marifoon dan ook sterk aan. Zodra je een marifoon aan boord hebt, moet je er ook naar luisteren. Er zijn standaard kanalen beschikbaar, op de binnenwateren, waaronder ook het IJsselmeer en de Waddenzee, gebruik je kanaal 10. Op zee is het standaard kanaal 16. Iedereen op het water stemt op deze zelfde kanalen af, zo bereiken schippers elkaar makkelijk en wordt iedereen gehoord.

Onmisbaar
Een marifoon is een zenderontvanger voor korte afstand, die werkt in de zogenoemde VHF-band (VHF staat voor Very High Frequency). Een marifoon is een onmisbaar apparaat in gebieden met beroepsvaart. Grote schepen hebben meestal verplicht twee marifoons. Een marifoon is niet verplicht aan boord van een klein schip, maar is wel aan te bevelen.

Geen alternatief
Een mobiele telefoon is geen alternatief voor de marifoon. Met een mobieltje maak je slechts met één instantie of persoon contact. Een mobiele telefoon heeft niet overal op het water bereik en de batterijcapaciteit is beperkt. Een portofoon mag je in Nederland wel gebruiken, maar ook dat is geen volwaardig alternatief voor de marifoon. Een portofoon heeft minder zend- en ontvangstbereik dan een marifoon en ook een beperkte batterijcapaciteit. Een(nood)oproep via de marifoon wordt gehoord door iedereen die in de omgeving uitluistert. De kans op hulp is dan aanzienlijk groter.

Waarom een marifoon?
Vier belangrijke redenen om de marifoon te gebruiken.

  1. Door het uitluisteren van de marifoon weet je wat er in de omgeving gebeurt, welke schepen aanwezig zijn en welke manoeuvres zij maken. Mede hierdoor kan jij een veilige koers varen.
  2. De marifoon is belangrijk voor het contact met de verkeersbegeleiders op verkeersposten, brugwachters en sluismeesters.
  3. Een noodoproep via de marifoon wordt gehoord door iedereen die in de omgeving uitluistert.
  4. Je ontvangt eenvoudig veiligheidsberichten aan boord, zoals weersverwachtingen, stormwaarschuwingen en scheepvaartberichten.

Bruggen en sluizen
Als je een marifoon aan boord hebt, moet je bij bruggen sluizen uitluisteren op het marifoonkanaal dat op borden is aangegeven. Daarna schakel je weer over op kanaal 10 of een volgend blokkanaal.
Het is verstandig om voor en gedurende het vaarseizoen regelmatig het gebruik van de marifoon in de praktijk te oefenen. Zo weet je, ook in geval van nood, de marifoon op de juiste manier te gebruiken.

Basiscertificaat
Voor de bediening van een marifoon aan boord van een (plezier)vaartuig is een examen verplicht gesteld. Met dit examen haal je het basiscertificaat marifonie. Dit certificaat kun je halen bij VAMEX.

Meer informatie en een speciale brochure over communicatie op het water is te vinden op www.varendoejesamen.nl van de gelijknamige voorlichtingscampagne waar wij in participeren.

naar boven