Scholenprogramma Volvo Ocean Race

Proef de Zee, een waterreis met Ocean de Octopus

Zeven boten, 20 nationaliteiten, 45.000 mijlen over zee. In de Volvo Ocean Race komen samenwerking, innovatie, sport, voeding, natuur en milieu samen. In de labs, expedities en modules van ons scholenprogramma kunnen de leerlingen van uw school alles leren over water. Van start tot finish staan ontdekking en coöperatief leren centraal, gekoppeld aan de avontuurlijke praktijk van de watersport.

In oktober van dit jaar start de Volvo Ocean Race vanuit het Spaanse Alicante; de meest uitdagende zeilwedstrijd ter wereld! Onder extreme omstandigheden varen teams langs elf steden en vijf continenten een traject van 45.000 mijlen op zee. Meer dan een half miljard mensen zullen de race rond de wereld volgen tot aan de finish volgend jaar juni in Scheveningen. Nederland vaart mee met maar liefst twee boten!  

Tijdens deze heldhaftige race rond de wereld worden de bemanningsleden zwaar op de proef gesteld. De deelnemers worden geconfronteerd met situaties waarin ze als team obstakels moeten overwinnen. Net als in het dagelijks leven leren ze hoe ze samen moeten werken. Het scholenprogramma ‘Proef de Zee’ neemt kinderen mee in de avonturen van de race en leert hen meer over de uitdagingen op zee >>  

‘Proef de Zee’ – De Volvo Ocean Race op school
Het scholenprogramma van de Volvo Ocean Race biedt u de kans om het thema water te verbinden aan concrete voorbeelden en sport. Hoe stel je een sterk team samen? Wat moet je weten over het weer en navigeren? Hoe blijf je gezond en fit? Waarom is de waterkwaliteit zo belangrijk en wat kunnen we doen om dat te behouden?   In aanloop naar de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag maken kinderen in onderzoekslabs kennis met de watersport. De lessen zijn uit te breiden met Expedities, Modules en Experts in de klas. Zo leren de scholieren bijvoorbeeld zeilen en windsurfen tijdens Optimist on Tour, gaan zij zelf aan de slag met ‘Bouw je Bootje’ en voeren ze als echte professoren proefjes uit in het ‘Waterlab’ en gaan op zoek naar antwoorden op onderzoeksvragen.  

Met waterteams werken aan kerndoelen
Centraal in het lespakket staat het thema water. De lessen zijn ontworpen vanuit het coöperatief leren, zelf ontdekken met een maximale koppeling naar de avontuurlijke praktijk van de watersport. In de week van 22 oktober 2017 starten de lessen, tegelijk met de start van de Volvo Ocean Race. De lessenreeks bestaat uit 12 lessen die allemaal, of een selectie daarvan, zelfstandig in de klas kunnen worden uitgevoerd. De lessen zijn onafhankelijk van elkaar ontwikkeld en afgestemd op de kerndoelen en vaardigheden van het basisonderwijs. Het lespakket is beschikbaar vanaf 1 oktober, zowel digitaal als geprint.  

Water Team                                      Kerndoel

 • TOPwaterSPORTlab            3 en 34
 • ZEEMANSlab                        3, 53 (Michiel de Ruyter), 54 en 21e eeuwse vaardigheden (samenwerken)
 • waterMUZIEKlab                               42 en 54
 • waterSPORTlab                                2, 57 en 58
 • DRINKWATERlab                             4, 34

 Boot en varen

 • WATERLab                                       4, 42
 • bouwPLASTIClab                              2,6,39,44 en 55         
 • waterNAVIGATIElab             42, 46 en 50
 • waterWEERlab                                  43
 • waterVEILIGHEIDSlab                      34, 35, 37 en 58
 • waterMEDIAlab                                 2, 4, 6, 7, 12, 14, 15 en 21e eeuwse 

Voortvarend gaan wij van in oktober van start. Gaat uw school mee op dit wereldwijde avontuur? 
Ja, ik ontvang graag meer informatie!

Voor alle antwoorden op uw vragen over het scholenprogramma kunt u ook contact opnemen met Marijn Stokker, Watersportverbond via  +31(6) 11 31 04 41 of onderwijs@watersportverbond.nl.

naar boven