Wedstrijdzeilen

Zodra je het zeilen een beetje onder de knie hebt sta je ongetwijfeld te trappelen om ook wedstrijden te gaan zeilen. Nu zijn er hier wel een aantal dingen waar je op moet letten. Wat komt er allemaal kijken bij wedstrijdzeilen?

 

Wanneer je meedoet aan clubwedstrijden heb je vaak weinig nodig, een zeilboot met zeilnummer is vaak al genoeg. Zodra je mee gaat doen aan officiële wedstrijden wordt er meer van je gevraagd. Denk hierbij aan meetbrieven en licenties. Wat dit zijn en hoe je hieraan komt lees je hier. Voor het zeilen van wedstrijden is het handig dat je vaarroutes kunt lezen en banen begrijpt. 

De startprocedure is belangrijk om te kennen, dit kan bij clubwedstrijden nog wel eens verschillen van de officiële regels. Bij de inschrijving van een officiële wedstrijd ontvang je als schipper altijd de Notice of race en de Wedstrijdregels (ook wel sailing instructions genoemd). Lees deze altijd goed en ga voor de start van de wedstrijd langs het mededelingenbord , zo weet je zeker dat je geen belangrijke plekken verspeelt in de startprocedure.

Wil je op een hoger niveau gaan wedstrijdzeilen, dan is het verstandig een zeiltrainer in handen te nemen. Deze beoordeelt jouw sterke en zwakke punten en speelt hierop in tijdens trainingen. Ook coacht de zeiltrainer je tijdens wedstrijden en evalueert hij of zij jouw gevaren wedstrijden. Altijd met het doel om nog sneller te zeilen en hogere resultaten neer te zetten.

naar boven