Deel dit artikel:

Deelnemers Volvo Ocean Race steken de evenaar over

In de tweede Volvo Ocean Race-etappe richting Kaapstad zijn vijf van de zeven boten de evenaar inmiddels gepasseerd. Het Chinees/Franse Dongfeng Race Team ligt aan kop. Het verschil tussen Dongfeng en het Nederlandse Team Brunel in vierde positie is 10 nautische mijlen (nm). Het andere Nederlandse team AkzoNobel ligt daar 8 nm achter.

Team Brunel van schipper Bouwe Bekking heeft een goed weekend achter de rug waarin het Team AkzoNobel inhaalde en de aansluiting met de voorkant van de vloot realiseerde. Bekking: “We hebben het de laatste 24 uur erg druk gehad met zeilwissels om ons aan te passen aan de wisselende condities. In de hoop dat we het juiste deden als één van de frequente buien ons trof. Wat onze performance betreft ging dat goed en zijn we langzaam ingelopen op MAPFRE en Vestas.”

Huidige posities:

  1. Dongfeng Race Team -- distance to finish – 3,606.5 nautical miles
  2. MAPFRE +2.9
  3. Vestas 11th Hour Racing +9.7
  4. Team Brunel +10.6
  5. Team AkzoNobel +17.9
  6. Turn the Tide on Plastic +52.1
  7. Sun Hung Kai/Scallywag +61.6

Koning Neptunus

Het is een wereldwijd voorkomend gebruik van zeelieden dat wordt uitgevoerd wanneer een bemanningslid voor het eerst de evenaar oversteekt: het bezoek van Koning Neptunus, de Romeinse God van de zee. Deze oude maritieme traditie houdt in dat zeilers die de evenaar niet eerder hebben gepasseerd, een ‘Pollywog’, wordt ingelijfd in het hof van Neptunus door degene die dit wel hebben.

Zo ging vier dagen lang rottend en gevriesdroogd voedsel over de hoofden van Dongfeng’s rookies Jack Boutell en verslaggever Jeremie Lecaudey. Bij Team Brunel moest Peter Burling afscheid nemen van zijn haar. Ook voor Carlo Huisman betekende het passeren van de evenaar zijn eerste ontmoeting met Koning Neptunus. Samen met de twee andere debutanten aan boord: Peter Burling en Kyle Langford werd de Nederlander volgens goed gebruik te grazen genomen door de beschermheer van de evenaar.

Over de hele vloot zijn er 21 zeilers aan wie Koning Neptunus een bezoek brengt. Koning Neptunus bereidt zich nu voor op de ontmoeting met de debutanten van de laatste twee boten die de evenaar zullen passeren.

Foto: Rich Edwards / Volvo Ocean Race

Nog 3.600 zeemijlen naar Kaapstad

De Volvo Ocean Race vloot is onderweg in Leg 2 van Lissabon naar Kaapstad. Met het oversteken van de evenaar wacht heeft de vloot nog een afstand van zo’n 3.600 zeemijlen af te leggen. De verwachting is dat de boten tussen 23 en 25 november aankomen in Kaapstad.

Foto: James Blake / Volvo Ocean Race

naar boven