Deel dit artikel:

Wolken zorgen voor hoofdbrekers in tweede Volvo Ocean Race-etappe

De sterke wind van de eerste dagen tijdens de tweede Volvo Ocean Race-etappe heeft plaats gemaakt voor lokale stormactiviteiten richting de Doldrums. De vloot baant zich een weg door alle wolkensystemen in een poging om alle punten van winddruk aan elkaar te rijgen.

De navigators en schippers maken overuren om de juiste beslissingen te kunnen nemen. En de bemanningen om het pakket aan zeilen bij elke gijp naar de andere kant te sjouwen. Sommige teams kiezen er daarom voor om dat pakket op te delen, zodat op beide kanten van boot de helft van de zeilen ligt. Dat gaat wel iets ten koste van de snelheid waarmee op elke windshift gegijpt (voor de wind draaien) kan worden.

In de veranderlijke condities wisselen winst en verlies elkaar af en de daarmee gepaard gaande gemoedstoestanden. “Gisteren hadden we AkzoNobel 12 mijl achter ons. We zagen hoe zij een wolk pakten, waarna we in twee uur ongeveer twintig mijl verloren. Dit is gekkenwerk”, zei Dongfeng-schipper Charles Caudrelier. Zijn team, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, is vaker gegijpt dan de concurrentie om maximaal van de winddraaiingen te profiteren en weer grip op de koppositie te krijgen.

Blair Tuke van MAPFRE, zeilde vrijwel de hele ochtend nek-aan-nek met team AkzoNobel, geeft zijn visie op het wisselende geluk: “De laatste 24 uur zijn voor ons redelijk slecht geweest. We hebben verloren ten opzichte van Dongfeng en Vestas 11th Hours Racing. Maar vanmorgen maakten we ineens achterstand goed en zijn ze weer in zicht.” 

Vijfvoudig Volvo Ocean Race-veteraan Tony Mutter, aan boord van Vestas 11th Hour Racing, beschrijft hoe zijn team omgaat met het dilemma van hoe zichzelf te positioneren ten aanzien van het weer en tactisch met het oog op de andere boten: “Op dit moment proberen we rond het lichtweer gebied, komend vanaf de Afrikaanse kust, te komen. Er zijn twee opties..we kunnen westwaarts gaan of we kunnen zo snel mogelijk zuidwaarts zeilen. Momenteel varen we richting het zuiden. We hebben Dongfeng direct voor ons en AkzoNobel gaat nu naar het westen. Met de huidige windrichting kunnen we niet echt naar het westen, dus we moeten afwachten. Dit is echt moeilijk.”

Etappe 2 – Position Report – donderdag 9 november (Dag 5) – 13:00 UTC
1. Dongfeng Race Team -- distance to finish – 4,357.9 nautical miles 
2. Vestas 11th Hour Racing +5.5
3. Team AkzoNobel +10.1
4. MAPFRE +10.2
5. Team Brunel +12.7
6. Sun Hung Kai/Scallywag +48.3

7. Turn the Tide on Plastic +79.7

naar boven