Deel dit artikel:

Eerste etappe Volvo Ocean Race bijna van start!

Zondag 22 oktober om 13.00 uur start de eerste etappe van de Volvo Ocean Race dan echt. De etappe van Allicante naar Lissabon telt 1450 nautische mijlen, de route voert van Alicante via het Portugese eiland Porto Santo naar Lissabon. Verwacht wordt dat de zeilers op 29 oktober arriveren in Portugal.

De teams zijn bezig met de laatste voorbereidingen voor de start. Terwijl de nieuwe schipper van team AkzoNobel zijn plek zoekt achter het roer, heeft Team Brunel de negen zeilers waar ze de eerste etappe mee gaan varen aangekondigd. “Ik ben klaar, het team is klaar, laat de race maar beginnen”, aldus Bouwe Bekking.

Het team van Bouwe Bekking bestaat voor deze eerste etappe uit: Bouwe Bekking, Carlo Huisman, Alberto Bolzan, Kyle Langford, Maciel Cicchetti, Andrew Cape, Peter Burling, Annie Lush en Abby Ehler. Naast deze zeilers beschikt Team Brunel over een selectie van reserve zeilers. Juanpa Marcos is reeds aangekondigd maar Bekking heeft de beschikking over nog een aantal andere zeilers. De veteraan die aan zijn achtste deelname begint weet als geen ander dat doorwisselen noodzakelijk zal gaan zijn in deze wedstrijd.

Bekking: “De race is een uitputtingsslag, zowel fysiek als mentaal. Het is goed om af en toe wat kleine veranderingen in de crew door te voeren. Op deze manier weten we zeker dat we met een frisse blik naar de materie blijven kijken. Het hele team weet dat. De zeilers die we daarvoor op het oog hebben weten dat en die zullen we aankondigen op het moment dat het zover is. Een voetbalteam stelt ook niet het gehele jaar door dezelfde 11 basisspelers op.”

De Nederlandse dames

Naast de twee Nederlandse teams zien we nog twee teams met een Nederlands tintje. Carolijn Brouwer start met Dongfeng Race Team aan de Volvo Ocean Race, zij is al een half jaar met dit team aan het trainen. Daarnaast zien we Annemieke Bes bij team Sun Hung Kai/Scallywag. Tot een maand voor de start zat zij ook nog aan boord bij het Nederlandse team AkzoNobel. Voor haar gevoel kon ze zich binnen dit team niet voldoende ontwikkelen op zeilgebied. In goed overleg met toenmalig schipper Simeon Tienpont heeft ze besloten op zoek te gaan naar een ander team waar meer ruimte voor haar zeilontwikkeling is.

“Het is onwerkelijk dat het zondag echt gaat gebeuren. Ik ben super trots. Ik heb hier de afgelopen jaren knetterhard voor gewerkt. Als het dan lukt, is dat geweldig. Het is goed om daar af en toe even bij stil te staan”, zei Bes. Twee jaar geleden maakte de Nederlandse kennis met David Witt en zijn bemanning. Door die kennismaking kon ze nu een soepele switch maken. “Het voelt echt als thuiskomen. Ik had eigenlijk met iedereen al wel eens gezeild en ik ken de boot. Ze zijn heel ontspannen en tegelijkertijd gefocust. Het is een kleinschalige campagne en redelijk nieuw in de race. De stijgende lijn is enorm. We maken elke dag weer stappen. Dat is gewoon heel vet. Wie weet kunnen we verrassen. Dat is wel de bedoeling.”

Volg de race

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt in de race? Ga dan naar de website van de Volvo Ocean Race en klik op de live tracker. Deze wordt iedere 6 uur geupdate met de laatste posities van de boten. Volg ook op twitter via de race expert updates de laatste ontwikkelingen vanuit het hoofdkwartier van de race experts: 

naar boven