Deel dit artikel:

MAPFRE wint eerste havenrace Volvo Ocean Race

De eerste havenrace van de Volvo Ocean Race is gewonnen door het Spaanse team Mapfre. Team Brunel is de Volvo Ocean Race begonnen met een vierde plaats in de havenrace. Team AkzoNobel eindigde, na een turbulent aantal dagen rond het conflict Tienpont, op een zesde plaats.

Mapfre dook bij de start achter de andere boten langs. Die gok betaalde zich uit, want de Spaanse boot had bij de eerste gate al bijna een minuut voorsprong, die ze gedurende de race verder uitbouwden. Daarna kozen ze consequent voor steeds dezelfde zijde van het veld. Schipper Fernàndez over hun zege: “Om eerlijk te zijn, was het geen gemakkelijke race. We hebben in het begin risico genomen en dat pakte goed uit.”

De Nederlandse boot Team Brunel kwam moeilijk uit de startblokken en rondde de eerste boei als vierde, zeilde vervolgens een sterk eerste voor-de-windse rak, waardoor het team terug kwam in de strijd om de podiumplekken met Dongfeng Race Team en Vestas 11th Hour Racing Team. De Chinese boot Dongfeng kwam als tweede over de finishde. Team Brunel met Schipper Bouwe Bekking verloor het gevecht om de derde plaats van Vestas en finishte als vierde. 

Slechte start, goede bootsnelheid
Schipper Bouwe Bekking: “De manier waarop we gezeild hebben was een stuk beter dan tijdens de practice race. Dat is één van de belangrijkste dingen. We hebben minder fouten gemaakt dan in de practice race, maar er valt nog steeds een hoop te verbeteren. We hadden een slechte start. Maar aan de wind en voor de wind hadden we een goede bootsnelheid. Voor de wind haalden we zelfs alle boten op Mapfre na in.“

"Vervolgens maken we één tactische fout, bovenin bij het tweede rak in een bakboord stuurboord situatie. Peter Burling was onze tacticus die zei we gaan overstag, dat hadden we achteraf niet moeten doen maar dat is maar één van de dingen", aldus Bekking. 

Foto: Martin Keruzore/Volvo Ocean Race

Conflict Tienpont vs. AkzoNobel
De tweede Nederlandse boot in de race, team AkzoNobel, kwam als zesde over de streep. Een dag voor de havenrace kreeg de bemanning te horen dat schipper Simeon Tienpont uit het team was gezet wegens contractbreuk. Wat er precies is gebeurd tussen AkzoNobel en de ontslagen schipper is nog altijd onduidelijk. Het team heeft nog geen nieuwe schipper aangesteld.

Uitslag havenrace Alicante

1. MAPFRE
2. Dongfeng Race Team
3. Vestas 11th Hour Racing
4. Team Brunel
5. Team Sun Hung Kai/Scallywag
6. Team AkzoNobel
7. Turn the Tide on Plastic

 

Volvo Ocean Race zondag 22 oktober van start
Zondag 22 oktober begint de vloot aan de eerste etappe van Alicante naar Lissabon. Vervolgens zeilen de boten via de havens van Kaapstad (Zuid-Afrika), Melbourne (Australië), Hongkong (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport (Verenigde Staten), Cardiff (Groot-Brittannië) en Götenborg (Zweden) naar Scheveningen. 

naar boven