Deel dit artikel:

De Yngling bestaat 50 jaar & Yngling Paaswedstrijd

De Yngling bestaat 50 jaar en viert dit jaar dus haar gouden jubileum! Het wedstrijdseizoen is afgelopen weekend vrolijk ingeluid met het internationale paasevenement op de Kagerplassen. Hier werd onder verschillende weersomstandigheden door 18 teams gestreden om de titel en de chocolade paashazen.

De boot
De Yngling is een slanke en zeewaardige open kielboot van ruim zes meter lang. Iedereen die in de Yngling zeilt begrijpt de liefde van de mede Ynglingzeilers; de boot stuurt licht en gevoelig, reageert snel op bewegingen aan boord en zeilt fantastisch. In 2004 en 2008 was de Yngling een Olympische klasse voor de vrouwen. Door het vrij kleine zeiloppervlak kan de Yngling veel wind hebben, goede zeilers varen zonder veel problemen tot en met windkracht zes. Net als in een zwaardboot is het dan hard werken en nat worden.

Stichting Nationaal Jeugdzeilplan
Niet alleen is de Yngling een leuke boot, in Nederland wordt er door Stichting Nationaal Jeugdzeilplan een uniek concept aangeboden. Studenten en Young professionals kunnen ‘wedstrijd ready' Ynglings huren vanaf € 900,- per jaar per team. Hierdoor wordt het heel haalbaar om te blijven wedstrijdzeilen naast het studeren.

Paasevenement
Zaterdag begon met een zonnetje, waardoor de net gepoetste Ynglings glanzend van de wax in het water werden gelaten. Na anderhalve wedstrijd liet de wind het helaas afweten en moest de tweede race ingekort worden. Zondag was er wederom zon, maar ook meer wind! Het was een prachtige zeildag en alle vier de wedstrijden konden gevaren worden. Het team van Maarten Jamin was goed op dreef en voerde na twee dagen het klassement aan. Op de laatste dag veranderde dit niet meer. De strijd om de tweede plek werd uiteindelijk gewonnen door het team van Kaj Moorman, die het evenement voor de gebroeders Roukema afsloten.

50 jarig bestaan
Naast een lustrumevenement in Noorwegen zal dit jaar de zevende editie van de Hein Ruyten Trofee in het teken staan van het jubileum. Naast alle huidige Ynglingzeilers worden met nadruk ook oud-Ynglingzeilers van harte uitgenodigd om weer eens in de boot te stappen. Yngling zeilen verleer je immers nooit. Ook is het een mooie gelegenheid om de Yngling uit te proberen. Het evenement zal plaatsvinden op 27 en 28 oktober in Langweer. Als u de Yngling wilt uitproberen of herbeleven zijn er voor dit evenement boten te huur. Neem hiervoor contact op met Stichting Nationaal Jeugdzeilplan. 

naar boven