Deel dit artikel:

De KWS maakt zich op voor de 83e Sneekweek

De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) maakt zich op voor alweer de 83e Sneekweek. Een zeilevenement dat ruim 200 jaar geleden begon met de ‘Hardzeildag’ en inmiddels is uitgegroeid tot een 6-daags zeilevenement. Ongeveer 700 zeilboten zullen aan de start verschijnen, waarmee de Sneekweek nog steeds het grootste zeilevenement op Europese Binnenwateren is.

De Sneekweek begint als gebruikelijk op de eerste zaterdag van augustus. Traditioneel wordt de Sneekweek op de vrijdagavond (3 augustus) geopend met de vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Waterpoort die zal worden afgenomen door de Commissaris van de Koning in de Provincie Friesland, de heer Arno Brok. In deze armada van schepen die dit jaar om 21.30 uur van start gaat, zijn alle klassen die op het Sneekermeer acte de presence geven vertegenwoordigd. Voorafgaand aan deze festiviteiten wordt sinds 1954 elk jaar een Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. De onderscheiding is een initiatief van de KWS in samenwerking met de gemeente Sudwest-Fryslân en wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen en voor die van de Sneekweek in het bijzonder. Deze wordt uitgereikt tijdens de officiële opening van de Sneekweek die dit jaar in het theater van Sneek zal zijn. De Sneekweek wordt traditioneel afgesloten in de feesttent met de prijsuitreiking en aansluitend een groot slotfeest op donderdagavond. Op www.sneekweek.nl vind je informatie over bereikbaarheid van het starteiland en andere nuttige informatie.

Starteiland
Het Starteiland in het Sneekermeer vormt het middelpunt van de zeilwedstrijden. Hier leggen de meeste boten aan en op dit eiland hebben familieleden, vrienden en bekenden alle mogelijkheden om de verrichtingen van hun favorieten van nabij te aanschouwen. Het eiland dankt zijn bijnaam aan het feit dat er vroeger een starttoren op dit eiland stond. Tegenwoordig staat op die plaats een modern wedstrijdcentrum. Gestart wordt er niet meer vanuit het wedstrijdcentrum, wel is daar altijd de finish. Het bijzondere van de Sneekweek is dat er niet zoals gebruikelijk een driehoeksbaan wordt gevaren, maar de boeien verdeeld liggen over het Sneekermeer en naastgelegen wateren. Afhankelijk van de windkracht en windrichting moeten er circa 20 verschillende boeien worden gerond.

Gedurende de week zijn er diverse activiteiten op het Starteiland. Ook in 2018 is er weer een groot terras op het Starteiland. Op het speciaal ingerichte terras kan iedereen vanaf loungebanken genieten van de zeil- en sfeerbeelden van de Sneekweek, die via een grote scherm te volgen zijn. Elke middag en vrijwel elke avond treden er dj’s en artiesten op. Het grote terras wordt ook gebruikt voor de uitreiking van de dagprijzen, die daar dagelijks om ca 17.30 uur wordt gehouden.

31 verschillende zeilklassen
De deelnemende boten zullen verdeeld over 31 verschillende zeilklassen aan de start verschijnen. De grootste klassen dit jaar zijn de Valk, O-jol en Pampus, die alle drie bijna 50 deelnemers hebben. De Valk en Pampus klassen zullen beginnen met kwalificatiewedstrijden, de laatste drie dagen uitmondend in Gold- en Silverfleet races. De O-jol start de hele week in één groep. Traditioneel zijn ook de Flits, Optimist en Laser (verdeeld over vijf subklassen) goed vertegenwoordigd. Onder de deelnemers bevinden zich tien buitenlandse teams, waarbij het grootste deel in het buitenland wonende Nederlanders zijn. Op dinsdag 7 augustus zullen de Friese jachten en Boeiers aan de start verschijnen. Dagelijks vinden er 36 starts plaats, de eerste die van de Finjoll om 10:00 uur ’s morgens en de laatste is de Pampus rond de klok van 13:45 aan de beurt.

Hardzeildag
Op woensdag 8 augustus wordt de 203e‘Hardzeildag’ gehouden. Net als in 2017 zullen, tegelijk met de strijd om de Sneekweek, ook de SKS-skutsjes hun wedstrijd bij Terherne op de Snitsermar verzeilen. De KWS begint deze dag haar wedstrijden al vanaf 9 uur ’s ochtends. De SKS skûtsjes zullen niet eerder dan rond de klok van 16 uur van start gaan. Het Prinses Margrietkanaal zal van 14-18 uur gestremd zijn, zodat de SKS daar haar wedstrijdgebied kan houden. Daarmee hopen beide organisaties hun deelnemers kwalitatief goede wedstrijden te kunnen bieden en tevens de toeschouwers van de SKS-wedstrijd buiten de Sneekweekbaan te houden.

Begeleiding jeugdzeilers door ervaren trainers
Ervaren zeiltrainers zullen de begeleiding van de jeugd op zich nemen. Dagelijks wordt er voor de wedstrijden een palaver gehouden en aan het eind van de dag een evaluatie. In het palaver zal uitleg worden gegeven over de baan, het verwachte weer en tactiek. Deze bijeenkomsten zijn voor alle jeugdzeilers te bezoeken en worden georganiseerd bij de Roerkoning op het Starteiland.

G-zeilen voor het eerst in de Sneekweek
Voor het eerst zal het G-zeilen voor mensen met een verstandelijk beperking mee doen in de Sneekweek. 14 boten uit Nederland en België zullen hieraan meedoen. Sport Fryslan en NOC*NSF zijn ontzettend blij met dit initiatief, omdat de Sneekweek één van de eerste evenementen is die sporten voor mensen met een geestelijke beperking in een gezamenlijk evenement mogelijk maakt. Zij zullen op zowel zaterdag, zondag als maandag in de loop van de middag hun zeilwedstrijd varen.

Volvo Ocean beleving met bemanningslid Team Brunel
Op dinsdag 7 augustus geeft Carlo Huisman tijdens de Sneekweek een presentatie van zijn belevenissen aan boord van Team Brunel tijdens de Volvo Ocean Race. De presentatie zal tweemaal worden gegeven op het Sneekweek terras bij de feesttent op het Starteiland om 15:00 en 18:00 uur. Ook is er de mogelijkheid om met een Virtual Reality bril zelf te ervaren hoe het is om op een VOR-65 te varen.

Multihull Nacra 15 naar de Sneekweek
Op woensdag 8 augustus vanaf 12.00 uur zal de Nacra 15 klasse voor demonstraties naar de Sneekweek komen. De Nacra 15 is een spectaculaire semi-foiling catamaran voor jeugdige zeilers, die zeer hoge snelheden kan behalen. De boot is benoemd tot multihull van de toekomst. Ondersteund door ervaren Nacra zeilers krijgen jeugdige belangstellenden de mogelijkheid om mee te varen op deze catamaran.

Foto: Sneekweek

naar boven