Deel dit artikel:

EK Flying Junior 2018 gedomineerd door twee Nederlandse teams

Het Europees Kampioenschap Flying Junior vond dit jaar tijdens de Travemunder Woche plaats. Onder warme, bijna Zuid-Europese omstandigheden, konden er op de Oostzee uiteindelijk 14 wedstrijden gevaren worden. In het begin van de week was er nog een lichte, thermische wind, maar de laatste twee dagen stond er een stabiele stevige wind, met mooie hoge golven.

De Nederlandse teams van Hylke Sasse/Bart van den Hondel en Guido Sol/Hugo de Jong bleken deze week onder alle omstandigheden boven de rest uit te steken. Nagenoeg iedere wedstrijd werd om de winst in de race én het kampioenschap gevochten tussen deze twee teams, waarbij Guido Sol en Hugo de Jong de spannende wedstrijden steeds net in hun voordeel wisten te beslissen. Na hun nipte tweede plaats bij het WK vorig jaar, haalden ze nu met maar liefst 10 overwinningen de Europese titel binnen. Zij waren dan ook al voor de laatste race zeker van hun titel, evenals Hylke Sasse met Bart van den Hondel dat al waren van hun tweede plaats.

Voor de 35 jarige Guido was dit de derde Europese titel, na eerder overwinningen in 1996 (als bemanning bij zijn broer Remco) en 2012. Maar ook voor de 14 jarige Hugo de Jong was het al de tweede Europese titel nadat hij twee jaar geleden samen met zijn vader Rolf voor het eerst gewonnen had. Zijn vader en zus Esther, de regerend wereldkampioenen, hadden de rollen voor dit evenement omgedraaid. Met de 13 jarige Esther als stuurvrouw wisten zij onverwacht goed te presteren door beslag te leggen op de vierde plaats. Een mooie week zeilen in deze gezellige klasse werd zo afgesloten met een eerste, tweede en vierde plaats voor de Nederlandse teams.

Het podium:

  1. NED 1316 Guido Sol en Hugo de Jong
  2. NED 1332 Hylke Sasse en Bart van den Hondel
  3. GER 407 Thorsten Willemsen en Stephanie Tauchert

Tekst en  foto's: Hylke Sasse

naar boven