Deel dit artikel:

Gerard Nugter op weg naar het Para WK Zeilen in Sheboygan

De Nederlandse Gerard Nugter zal dit jaar deelnemen aan het Para WK Zeilen dat van 16 tot en met 22 september gehouden wordt in het Amerikaanse Sheboygan. Ruim 25 jaar geleden kwam hij door zijn vrouw in aanraking met de zeilsport. “Wij hebben samen gezeild in een BM 16m2 op het Amstelmeer. We hadden beiden iets met wedstrijdzeilen maar op een gegeven moment ging de voorkeur van mijn vrouw in de richting van de wedstrijdcommissie en ik bleef liever op het water.” Ook vond hij plezier in het lesgeven. Hiervoor heeft hij de opleiding tot jeugdzeiltrainer gevolgd en zijn vaarbewijzen gehaald.

Ruim 10 jaar geleden werd bij hem HMSM type 2 geconstateerd. Dit is een zenuwziekte waarbij zenuwen afsterven. Zenuwen geven niet alleen gevoel maar sturen ook je spieren aan. “Van een zeer actieve, sportieve veertiger veranderde ik langzaam maar zeker naar een knikkebollende pijnlijdende zitter met heel weinig energie. Einde watersport, tenniscarrière en bergwandelingen.” Aldus Gerard. “Sinds ik in 2014 kennis heb gemaakt met Sailability, zeilen voor mensen met een beperking, is er veel verandert in mijn leven en heb ik mijn oude liefde, zeilen, weer op kunnen pakken. Sindsdien zeil ik en geef ik instructie bij Sailability Hoorn.”

Tijdens het WK Hansa in Medemblik ongeveer twee jaar geleden maakte Gerard kennis met de wedstrijdzeilers van de Hansa Klasse. “Hier kreeg ik de smaak voor het wedstrijdzeilen weer te pakken. In 2017 heb ik meegedaan met het Hansa trainingsweekend en het ONK Hansa in de Hansa Liberty in Zeewolde. Ook heb ik dat jaar een aantal wedstrijden in Grou gevaren.”

Vorig jaar nam Gerard ook deel aan de Para World Sailing Championships die toen werden gehouden in Kiel, Duitsland. Hij hoopt dat Paralympisch Zeilen, dat na Rio 2016 is afgeschaft, in 2024 weer op het programma te krijgen. Hiervoor is het belangrijk dat zoveel mogelijk zeilers uit zoveel mogelijk landen meedoen aan het WK. Ook de voornaamste reden voor hem om aan WK deel te nemen. De Hansa 303 is een van de klassen die is aangewezen om eventueel Paralympisch te worden. “Het WK in Kiel was een erg vermoeiende week. Maar ook een heel bijzondere, omdat ik heb kunnen zien hoe ook andere zeilers met een handicap, van over de hele wereld, intens genoten van dit evenement.” Zo blikt Gerard terug.

In juni dit jaar werd Gerard gevraagd om in september weer deel te nemen aan de Para World Sailing Championships die dit jaar worden gehouden in Sheboygan aan het Lake Michigan in Amerika. “Omdat ik het belangrijk vind dat het Paralympisch Zeilen weer op het programma komt in 2024 en het mij heel bijzonder lijkt om daar te zeilen, heb ik besloten om mee te doen. Als er een mooie wind staat, kan ik hopelijk een beetje meekomen met het veld. Bij weinig wind dalen mijn kansen sterk gezien mijn postuur. Maar ik heb de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen!”

naar boven