Deel dit artikel:

Ruim 400 zeilers maken zich op voor de 24 Uurs Zeilrace 2018

Ondanks de zomervakantie trekt de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace 2018 dit jaar toch weer 432 voorinschrijvingen. De komende week bereiden deze teams zich voor op de start vanuit veertien havens langs het IJsselmeer en Markermeer. Vanaf vrijdagavond 24 augustus gaan ze een etmaal op jacht naar zoveel mogelijk mijlen langs vastgestelde rakken. De deelnemers in de ORC-wedstrijdklassen varen voor het eerst verplicht met track & trace, wat de strijd intenser maakt.

'Dankzij het track & trace systeem wordt de wedstrijd voor de teams en de thuisblijvers nog spannender. Ze kunnen continu real-time checken wie waar zeilt", aldus Klaas-Jan Kroon, voorzitter van het 24-Uurs Comité. De inschrijving is inmiddels gesloten, dus de teller blijft op 432 voorinschrijvingen staan. 'Dat is een respectabel aantal", reageert Kroon. 'Met 200 boten is dit al een leuk spel, dus we zijn blij dat zich 432 teams hebben gemeld."

Onder hen veel titelverdedigers, zoals schipper Couperus met zijn Dehler 41 Endorphin. Hij won reeds tweemaal op rij de ORC 1-klasse. In de ORC 2 zal schipper Koninkx proberen om met zijn Varianta 37 'Team SailSelect' de titel te prolongeren. In de VKSJ-klasse gaat schipper Visch met zijn Maasdiepkruiser EG vd Stadt 'Carmagnole' als titelverdediger van start. Bij de Ronde- en Platbodems is de 'Groote Beer' van de familie Rootselaar opnieuw van de partij. Vorig jaar werd deze lemsteraak na tien jaar afwezigheid uit de mottenballen gehaald. Met de kleinzoon van wijlen eigenaar Tim van Rootselaar als nieuwe schipper pakte dit team direct de winst. Dat smaakte naar meer, dus de Goote Beer is dit jaar weer van de partij. Tot slot keert de Albin VEGA 'Turn the Tide' van schipper Opijnen terug aan de startlijn. Dit team won vorig jaar de FPC-klasse.

De start
Aanstaande vrijdagavond klinkt in de veertien starthavens tussen 19 en 20 uur viermaal het startschot. De gehele vloot is opgedeeld in vier verschillende groepen, die elk een kwartier starttijd krijgen. Traditiegetrouw zal de burgemeester van Medemblik, Frank Streng, voorafgaand aan de start in Medemblik soep uitdelen aan de deelnemers die daar aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace beginnen. 

Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace
De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 54ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat. Lees meer over de race op www.24uurszeilrace.nl.

Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ aangesloten (klassieke) jachten, PolyClassic aangesloten jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: Nationale Nederlanden, Gemeente Medemblik, Stadshavens Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

Foto: Laurens Morel - Saltycolours

naar boven