Deel dit artikel:

Tweede wereldkampioenschap RS Aero een succes

Aan de start van het tweede wereldkampioenschap sinds de oprichting van de internationale klasse in 2015 lagen 206 RS Aero's, waarvan zeven Nederlandse deelnemers. Het WK werd gehouden in Weymouth, Engeland waar de wedstrijden doorgaans plaatsvonden in de baai en op de laatste dag in het havengat.

De wind begon op maandag nog rustig, geleidelijk kwam er meer wind tot op vrijdag windstoten tot 35 knopen waarneembaar waren. Dit maakte ook dat de uitslagen zeer veranderlijk waren: waar in het begin van de week wat lichtere zeilers voorin zaten, werd dit later flink door elkaar gehusseld. Het veld is ook groot en gevarieerd: waar sommigen hard trainen en afvallen om bij een zeilgrootte te passen, stappen anderen voor het eerst op de boot. Toch lukt het iedereen om leuk mee te doen en competitie te hebben.

Hoewel sommige Nederlanders wat pech hadden (bootschade, na dag twee op krukken moeten lopen of een hoofdwond van een giek), wordt er terug gekeken op een heel indrukwekkend evenement. Het is heel imponerend om met zulke grote vloten aan de startlijn te liggen en zoveel zeilgekken op één plek te hebben en dat vijf dagen lang!

Het derde RS Aero WK gaat down-under, van 17 tot en met 22 december 2019 in Port Stephens, Australië. In juli of augustus 2019 zal er een EK plaats vinden, waarvoor nadere informatie nog volgt. Het eerstvolgende evenement in Nederland zijn de RS Games in Bruinisse op 15 en 16 september.

De RS Aero is met eenzelfde rompvorm op te tuigen met een 5, 7 of 9 zeil. Hij is ultralicht, snel in plané en makkelijk te zeilen. Er is een officieel internationale klasse met een jeugd, dames en master sectie. Voor meer informatie over de boot en de wedstrijdkalender kijkt u op rsaero.nl. Alle uitslagen van het WK vind je hier.

naar boven