Deel dit artikel:

Vader en dochter Boere met overmacht Nederlands Kampioen 16 m2

Van donderdag 23 t/m zondag 26 augustus werden door de KWVL de Nederlandse kampioenschappen 16 m2 georganiseerd. De meeste mensen kennen deze zeilboot van vroeger als lesboot of als huurboot. In totaal zijn er meer dan 30.000 van deze boten gebouwd. Meer dan 4000 zijn vanaf 1931 geclassificeerd en gemeten en met ongeveer 250 daarvan wordt nu nog regelmatig wedstrijd gevaren. Daarmee is het de grootste eenheidsklasse van Nederland.

Donderdag verschenen 41 boten aan de start. Deze werden verdeeld in vier groepen die donderdag en vrijdag tegen elkaar zeilden. In die twee dagen werden 6 wedstrijden gevaren en daaruit werd een Gold en een Silver Fleet gevormd. De deelnemers in de Gold streden zaterdag en zondag om het kampioenschap. Tot zaterdag waren de omstandigheden zeer goed. Voldoende wind en mooi weer. Zaterdag dreigde het weer echter roet in het eten te gooien. ’s Morgens kon slechts 1 wedstrijd gevaren worden. Om 12: 30 kwamen de buien met gevaar voor onweer. De regen joeg over de plas met windstoten tot 30 knopen De wedstrijden werden afgebroken om pas weer na 16.00 uur de tweede en laatste wedstrijd van die dag te kunnen starten.

Om toch het geplande aantal wedstrijden te kunnen varen werd zaterdag vroeger gestart en konden drie races gevaren. Hierdoor kon het geplande aantal van in totaal 11 wedstrijden toch gevaren worden. De strijd om de titel was niet echt spannend. Vanaf meet af aan was duidelijk dat vader en dochter Broere uit Reeuwijk de beste papieren hadden. Zij werden met overmacht kampioen met een puntentotaal van 27,0.  De nr. 2 volgde met in totaal 51 punten.

De klasse organisatie van de 16 m2 en de KWVL kunnen terugkijken op een zeer geslaagd evenement. Zeilers waren zeer tevreden. De sfeer was sportief en gemoedelijk. Over de vier dagen en met 22 starts waren er slechts 3 toegekende protesten en 3 valse starts.

De belangrijkste uitslagen:

Gold

  1. Hein Boere en Daphne Boere
  2. Hans van Stekelenbog en Bart van de Hondel
  3. Ewoud Krens en Anne Krens

Silver

  1. Angela Brandsma en Daan Stoel
  2. Leo Willemsen en Oscar Willemsen
  3. Johan Rijfers en Andrea Rijfers

De complete lijst met uitslagen vind je op www.kwvl.nl/zeilen.

naar boven