Deel dit artikel:

Het venijn zat in de staart!

De Goofies zeilwedstrijden op de Oosterschelde van december 2018 zijn weer een feit. De weerberichten waren duidelijk: een behoorlijk toenemende wind vooral in het westen van de Oosterschelde met later ook buien, windvlagen en veel regen. Dat bleek ook in de praktijk.

Tijdens de start was het droog met een mooie wind om mee te zeilen. In de loop  van de wedstrijd wakkerde de wind geleidelijk aan tot een stevige zuiden wind. Bij het samenstellen van de te zeilen baan hadden de Goofen daarmee al rekening gehouden. Een niet te lange baan vooral in het oosten van de Oosterschelde met een deel in de hammen en langs de Zeelandbrug. Tenslotte waren er tegen het einde van de wedstrijd  nog twee kruisrakken (tegen de wind) onder de beschutting van Noord-Beveland.  Hoewel het niet zo was bedoelt was het weer een geweldige stimulans  om snel te varen. Hoe langer je voer hoe natter het/je werd. Tegen het einde van de race regende het flink en stond er een harde wind. Echt weer voor een winter wedstrijd!

Daarom chapeau voor de bemanning van de INDEX. Omdat hun boot wat minder geschikt is voor harde wind en zeegang, raakten ze in de loop van de race behoorlijk achter. Uiteindelijk zijn ze twee uur na de laatste boot alsnog gefinisht, echte volhouders! Geheel in stijl van de komende feestdagen kregen zij een extra prijs. Een geldprijs, van chocolade!

Volgende zeilwedstrijd in Colijnsplaats
Op zaterdag 15 december 2018: de beroemde Kerstrace. Bij die race vertrekken de boten ieder met een eigen startijd om, theoretisch, allemaal tegelijk aan te komen.
Meer informatie op klik hier. Er zijn mooie prijzen te winnen, alleen de hoofdprijs heeft meestal niet zoveel om het lijf.

Volgende Goofies zeilwedstrijd
Op zaterdag  5 januari 2019 in Colijnsplaats

De uitslagen van de Goofies zeilwedstijden van december 2018

 • ORC A
  Winnaar in ORC A werd Jaap Gelling uit Delft met de BARCAROLLE 2  voor Karel Verhulst uit Knokke (B) met de RAQUERO en Marco de Bat uit Terneuzen die met de BATELEUR derde werd.
 • IRC A
  In IRC A ging de overwinning naar Marco de Bat uit Terneuzen die met de BATELEUR voor   René Gommers uit Overasselt met de OLYMPIX en Dirk Hellemans uit Herentals (B) die met de PINTA derde werd.
 • ORC B
  Winnaar in ORC B werd Eric Jan de Ridder uit Oss met de VINDIO voor Kees de Ridder uit Kats met de ALDEBARAN V en Bas Dijkhuizen uit Kamperland die met de ELYXIR derde werd.
 • IRC B
  In deze klasse won  Bert Janssen uit Mortsel (B) met de PRINCE DE PETARCQ  voor Laurent Vercammen uit Nijlen (B) met de WHITE RABBIT en Samuel Goedhals uit Ekeren (B) die met de FARTHER BRUIN derde werd
 • ONGEMETEN A:
  In de klasse ONGEMETEN A won Luc Feremans uit Schilde (B) met de PLAYSTATION 4 voor Mark van Driel uit Rhoon met de FAMOUS GULL 2 en Wilfried Geulleaume uit Steendorp (B)  die met de POPEY derde werd.
 • ONGEMETEN B
  Winnaar werd Christophe Declercq uit Edeghem (B) met de LECAS voor  Jan van Hemeldonck uit Olen (B) die met de CLEYNE KEYSER (buiten mededinging: gaat in ORC A varen) tweede werd . Derde werd I. P. Verhulst uit Haaften met de ONDINE.

Klik hier voor het volledige bestand met uitslagen.

De geschiedenis
De oorsprong van de wedstrijden ligt in 1984 toen er een zeilrace werd gehouden tussen twee zeilers die beiden Goof (Govert) heetten. Na een aanpassing van hun oorspronkelijk gelijke boten, van het type Piewiet 1050, wilde ze zien welke boot nu sneller was. Ze spraken af dit te toetsen tijdens wedstrijden op elke eerste zaterdag van de wintermaanden. Tijdens de wedstijden van november 1984 deden er naast de beide Goofen nog twee andere zeilers mee, maar al gauw gingen er meer zeilers meedoen en kregen de Goofies wedstrijden (“de Goofies”)  een vaste plaats op de –winter– wedstrijd kalender.

Inmiddels varen de beide oer Goofen niet meer en worden de wedstrijden georganiseerd door ander “Goofen”

naar boven