Deel dit artikel:

Spannende februari-wedstrijd Grevelingencup

Dit weekend (10 en 11 februari) vond weer de Grevelingencup plaats. Zaterdag werd geopend met een dinerbuffet, lezing en feestelijke borrel en zondag werd er na een spannend moment ’s ochtends toch prima gestart en prachtig gezeild.

Tijdens de dagen voorafgaand aan het weekend werd de weersvoorspelling nauwlettend gevolgd door de zeilers. Waar de vorige wedstrijd prachtig en stabiele wind kende, in voorspelling en werkelijkheid, was het dit weekend weer de vraag of er gezeild zou kunnen worden. Voor zaterdagnacht en zondagmorgen werd enorm veel wind voorspeld van 38 knopen met vlagen van meer dan 40 knopen. Hoewel de voorspelling in positieve zin bij leek te trekken, was het de grote vraag of dit snel genoeg zou gaan.

Dit was zaterdag ook het dilemma van het wedstrijd-comité. Het weer lijkt bij te trekken, maar zou het genoeg zijn om zondag te kunnen starten en een wedstrijd te zeilen? Als dat niet het geval is, laat de Grevelingencup het graag zo vroeg mogelijk weten, om onnodige reistijden te voorkomen. Maar als er gezeild kan worden terwijl afgelast is, is dat natuurlijk ook enorm zonde. Het besluit viel in de loop van de avond dat het nog niet gegrond was om de wedstrijd af te lassen, de kans op zeilen is nog stevig aanwezig!

Zaterdag begon voor de deelnemers in de Yachtclub met een tot in de puntjes verzorgt dinerbuffet, met keuzes variërende van zeevruchten tot saté en van kaas tot vruchten. Na het buffet konden de zeilers in één beweging door naar boven, waar de ingeplande lezing van Rotterdammer Stefan Coppers plaatsvond.

Lezing Stefan Coppers: ‘Het was nat, vies, verschrikkelijk en fantastisch!’
Ook voorafgaand aan de lezing klonk er nog wat onbestemd geroezemoes. Zou de voorspelling uitkomen? Kan het wel doorgaan? Zou het niet te hard waaien? Dit geroezemoes werd al snel afgestompt door het verhaal van Stefan, waarin we met z’n allen werden meegesleept in een race rond de wereld. Waar voorspellingen als deze aan de orde van de dag zijn, en er soms zelfs nog een zeiltje bijgezet wordt.

Als zeilers met ervaring op het Grevelingenmeer was het soms te bevatten, vaak meeslepend, maar altijd indrukwekkend om te zien en te horen hoe het zeilavontuur voor deze OnBoard reporter is geweest aan boord van Team Brunel tijdens de vorige editie van de Volvo Ocean Race. Met veel humor en gevoel voor actualiteit wist hij het avontuur dat hij heeft meegemaakt te relateren aan het Grevelingenmeer en het bereikbaar te maken voor de zeilers in de zaal. Het ongemak, het afzien, de pijn, maar ook het gevoel van overwinning wanneer er na een etappe de haven weer in zicht was.

Wedstrijd Grevelingencup
Nadat ’s avonds was besloten de wedstrijd nog niet af te lassen, werd het er ’s ochtends niet minder spannend om. Hoewel de voorspelling weer een stuk bijgetrokken was, was de voorspelling nog steeds op het randje. Het scheelde niet veel, maar een uur later zou de wind alweer bezeilbaar zijn.

Dus volgde het besluit om tijdens palaver direct een uur uitstel te bieden en een uur later palaver te herhalen. Als het weer het dan zou toelaten, zouden we gaan varen.

Gelukkig bleek de voorspelling zeer accuraat en was het weer na een uur in de Yachtclub bijgetrokken. Nog steeds met een flinke wind, stoomde de schepen het water op, het startschip achterna, waarna exact via het uitgestelde programma gestart kon worden. Zonder vreemde incidenten begonnen de zeilers aan de banen over het meer, waarna de wind rustig een beetje afnam en het steeds comfortabeler zeilen werd.

De omstandigheden boden vooral aan de zwaarweer zeilers een kans om het klassement op z’n kop te zetten. Voor de lichtere boten was het hard werken aan de wind en spuiten door het water voor de wind. Maar ook leken een aantal teams te hebben gekozen voor een aftrekwedstrijd, door dit keer niet te starten.

Voor het klassement heeft dit het volgende betekend:
Toer 1
1. Kabaal
2. Black Pearl
3. Lazy Elch

Toer 2
1. Serena
2. Anilla
3. Gaviota

Toer 3
1. RAM RAM
2. Rooie Rakker
3. Bodyguard 

Toer S1
1. Majic
2. Poppedien
3. Prima Vista

Toer S2
1. Team Aquavitesse
2. Zarafa
3. Marlene

Toer S3
1. Jiggy
2. FarFelu
3. KAT

Toer S4
1. Fleurtje
2. Hamar
3. Nosy Roa

Multihull
1. Triki
2. Het verstand van Poeh
3. Yippie Yo

Eenheidsklasses
1. Blauwe knoop
2. The 1st one
3. Big Time

GPS Tracking
Ook tijdens deze wedstrijd werd de live GPS tracking van de Grevelingencup gebruikt. Door middel van een gedownloade app houden de deelnemers hun tochten en tactieken bij, om dit binnen het team door te spreken en met andere boten uit de klasse te vergelijken.

Klik hier om de gevaren tracks te bekijken!

naar boven