Deel dit artikel:

EK Optimist zeilen in Scheveningen: een week met prachtige omstandigheden

Van 25 tot en met 29 juni werd het EK Optimist gevaren in Scheveningen. Het was een week met goede omstandigheden, met als grote uitdaging de stroming. De zeilers die het beste meester konden worden over de stroming, eindigden dan ook aan de top van het klassement. Omdat het een open Europees kampioenschap was, mochten er ook zeilers van buiten Europa. Zij maakten geen aanspraak op de Europese titel.

Italiaans succes bij de jongens
Bij de jongens bleken de Italiaanse zeilers erg goed met de omstandigheden om te kunnen gaan, zij pakten de Europese titel en de derde plek in het algemeen klassement. Alex Demurtas stond voor de laatste race op de derde plek. Door de vierde plek te veroveren in de laatste race, wist hij van de derde naar de eerste plek te klimmen. David Santacrue uit Spanje stond aan de leiding op het moment dat de laatste race van start ging. Helaas voor hem zorgde een achttiende plek in de laatste race en een zwarte vlag diskwalificatie (BFD) eerder in het toernooi ervoor dat hij eindigde op de tweede plek. De Italiaan Lorenzo Pezzilli boekte de meeste vooruitgang op de laatste dag, door de laatste race te winnen klom hij van een zevende plek naar de derde plek.

Andréa Manhes uit Frankrijk stond na de kwalificatiewedstrijden op de eerste plek van het klassement. Na de eerste finaledag stond hij tweede in het klassement maar door het varen van een zeventigste plek zakte hij terug naar de vierde plek. De Turkse Meriç Erdagli stond tweede in het klassement na de kwalificatiewedstrijden maar zakte de eerste finaledag naar een vijfde plek. Ook na de laatste finalewedstrijden stond hij op de vijfde plek.

De hoogst geklasseerde Nederlander in het algemeen klassement is Ties Wijbinga. Hij eindigde op plek 46 in het klassement en de 37e plek in het Europese kampioenschap. Hier vind je de volledige uitslag van het jongens EK.

Duitse meisjes domineren het Europees podium
Bij de meisjes was er een eerste plaats voor de Argentijnse Victoria Charata Mackinnon, die geen aanspraak maakte op het Europees Kampioenschap. Zij wist erg indrukwekkend te varen door drie keer als eerste, drie keer als tweede en een keer als derde, vierde en zevende te eindigen. Mackinnon mocht een zestiende plek laten vallen waardoor ze met maar liefst dertig punten voorsprong op de nummer 2 finishte. De beste Europese zeilster bij de meisjes komt uit Duitsland, Cosima Schlüter. Ze eindigde de laatste race als eerste waardoor ze Emily Mueller uit Groot-Brittannië van de eerste plek stootte. Mueller had een zware laatste race waardoor ze zakte naar de vijfde (vierde Europese) plek. 

De derde plek in het algemeen klassement, die de zilveren medaille in het Europees kampioenschap opleverde, ging naar Mathilde Robertstad uit Noorwegen. De Noorse klom van een zevende plek na de kwalificatiewedstrijden, via een vijfde plek na de eerste finaledag, naar de uiteindelijke derde plaats. De derde Europeaan in het klassement is Anna Barth uit Duitsland, die bij aanvang van de kwalificatiewedstrijden slechts op een negende plek stond. Na dag 1 van de finalewedstrijden stond zij op de vierde plek, die ze vervolgens niet meer uit handen gaf.

Annemijn Algra uit Nederland voer sterke kwalificatiewedstrijden waardoor zij bovenin het klassement meedeed. Ze startte als derde aan de finalewedstrijden maar door enkele moeizame races zakte zij af naar de achtste plek. Met haar achtste plek is zij de best presterende Nederlandse zeilster dit EK. Hier vind je de volledige uitslag van het meisjes EK.

Volvo Ocean Race invloeden
Het gebied waar het EK Optimist zeilen zich afspeelde, lag vlakbij het terrein en de haven waar de finish van de Volvo Ocean Race was. Wanneer de zeiltalenten vanuit de haven naar de zee voeren kwamen zij langs de Volvo Ocean Race boten, een groter verschil in grootte van wedstrijdboten is bijna niet denkbaar. 

Tijdens de afsluitende ceremonie kwamen verschillende zeilers van de Volvo Ocean Race de prijzen uitreiken. Vooral de aanwezigheid van Carolijn Brouwer, de eerste vrouwelijke winnares van de Volvo Ocean Race, was erg bijzonder. Carolijn is zelf ooit begonnen met zeilen in een Optimist en weet dus wat het inhoudt om zo’n EK te varen. Na het uitreiken van de prijzen, bleven de zeilers nog even om handtekeningen uit te delen en foto’s te maken. Daarmee kwam het EK Optimist zeilen definitief tot een einde.


Fotocredits foto header: Sander van der Borch 

naar boven