Deel dit artikel:

Moorman, Schuddeboom en Peeks Wereldkampioen Yngling 2018

Van 8- 14 juli werden de wereldkampioenschappen Yngling gehouden in Italië. Aan de start lag een veld van 45 boten, waaronder 13 Nederlandse teams. Onder hen meerdere oud-wereldkampioenen en Olympische zeilers. Pas op het laatste moment werd de strijd om de wereldtitel beslist. Kaj Moorman, Jasper Schuddeboom en Sam Peeks mogen zich Wereldkampioen Yngling 2018 noemen.

De zeilers kennen elkaar goed uit de Splash klasse, waarin eerder al succes geboekt werd door de mannen. Zo werd Sam twee jaar geleden in Travemünde Wereldkampioen, Jasper Nederlands Kampioen in 2015 en heeft Kaj al diverse malen top 3 gevaren. Samengesteld in één team blijken alle individuele kwaliteiten perfect bij elkaar aan te sluiten.

Het waren niet altijd even makkelijke omstandigheden in Riva del Garda. De verwachte thermische Ora-wind kwam lang niet altijd door, waardoor het tactisch spannende races werden. De omstandigheden wisselden erg snel en vereisten snel schakelen in trim, tactiek en techniek. Het WK begon meteen goed voor het team Yngling NED 335. Ze wonnen de eerste race, dit werd echter ook meteen gevolgd door een 14eplaats. Door een onverwachte toename van de wind aan de andere kant van het veld verloren ze in het laatste rak veel plaatsen aan zeilers die aan de kant met veel wind zeilden.

Mede door deze wisselende omstandigheden lag de top erg dicht bij elkaar. Op de laatste dag was het puntenverschil binnen de top drie nog minimaal en met twee starts waren alle uitslagen hier nog mogelijk. De eerste race werd door de 335 van Kaj, Jasper en Sam gewonnen, samen met de 355 met Maarten Jamin, Jaap Smolders en Cristel Pessers eindigden zij als eersten en wisten een gaatje met de 336 met Tom Otte, Mark Haven en Reinier Tromp te slaan, die tot dat moment eerste in het klassement stonden. De laatste race zijn Kaj, Jasper en Sam in de buurt van de concurrentie gebleven en wisten zo de wereldtitel veilig te stellen.

Kaj, Jasper en Sam zijn naast Wereldkampioen ook, voor het derde jaar op rij, Jeugd Wereldkampioen. Er wordt een aparte jeugdprijs uitgereikt omdat de Yngling een boot is waarin je jarenlange ervaring op moet doen. Wat hun prestatie uniek maakt, is dat zij een driedubbelslag hebben geslagen; niet alleen wonnen zij de wereldtitel en het Jeugd Wereldkampioenschap, ook wonnen zij de Jan Herman Linge trofee, die wordt uitgereikt aan de winnaars van de eerste race op het wereldkampioenschap. Dat deze titels door één team gewonnen worden is nog nooit in de Yngling-historie voorgekomen.

Niet alleen dit maakt de Yngling Club Holland trots, de Nederlandse teams hebben bijzonder goed gepresteerd op het wereldkampioenschap! Hoewel op de hielen gezeten door teams uit Denemarken, Oostenrijk, de USA en Slovenië, was het hele podium oranje gekleurd. Naast de nieuwe wereldkampioenen stonden op plek twee Tom Otte, Mark Haven en Reinier Tromp en brons was er voor Maarten Jamin, Jaap Smolders en Cristel Pessers.

Yngling 50 jaar
Wat deze overwinningen extra speciaal maakt, is dat de Yngling dit jaar haar 50 jarig bestaan viert. In Nederland staat de Hein Ruyten Trofee, op 28 en 29 oktober, dit jaar in het teken van het 50 jarig bestaan van de klasse. Meerdere oud-Ynglingzeilers hebben al laten weten hier acte de préséance te zullen geven, waaronder ook Olympische teams. Wat zou het mooi zijn om voor deze gelegenheid 50 Ynglings aan de start te krijgen! Er zijn boten te huur voor dit evenement, mocht u de Yngling willen uitproberen of herbeleven, iedereen is welkom in Langweer!

Voor meer informatie en uitslagen:

www.yngling.org
http://www.fragliavelariva.it/node/2577

naar boven