Deel dit artikel:

Van Leijen en Snoek mogen Nederland vertegenwoordigen in de Red Bull Generation World Final

De zeilwedstrijd Red Bull Foiling Generation 2018 is gewonnen door Pieter van Leijen (20) en Thomas Snoek (19). Tijdens deze zeilrace streden de achtentwintig grootste Nederlandse zeiltalenten om een plek in de Red Bull Foiling Generation World Final, die in november in Miami gehouden wordt. De zeilregatta viel samen met de drukbezochte finaleweek van de Volvo Ocean Race in Den Haag en biedt zeiltalenten de unieke kans om te leren varen in tweepersoons Flying Phantom foiling catamarans.

Veertien jeugd zeilteams streden om de eerste plaats in de tweede editie van de Red Bull Foiling Generation. De finale tussen de vier overgebleven teams was een nek-aan-nek race vol spanning en drama. Pieter van Leijen (20) en Thomas Snoek (19) kwamen als eerste over de finish in de Red Bull Foiling Generation 2018 en mogen in november Nederland vertegenwoordigen tijdens de World Final in Miami (USA).

10 knopen aanlandige wind
De weergoden waren tijdens de laatste dag van de Red Bull Foiling Generation 2018 milder gestemd dan de eerste dagen. Met 10 knopen aanlandige wind en een vrij rustige zee was een andere tactiek nodig dan met de choppy condities en de 18 knopen wind van de afgelopen dagen. Die omstandigheden bleken gunstig voor Bart Lambriex en Scipio Houtman die tot de finale toe iedere race op hun naam mochten zetten. Helaas sloeg het noodlot voor ze toe in de eerste minuut van de finale met het breken van hun gennaker.

Van Leijen en Snoek hadden meer geluk. Ze bevochten keihard hun concurrentie in de herkansingsronde om zich alsnog voor de eindstrijd te kunnen plaatsen. “In de halve finale werden we uitgeschakeld. Daardoor konden we vandaag een extra race varen in de repechage round,” zegt Hagenees Pieter van Leijen. “Die kans hebben we goed benut.” Het was duidelijk dat de heren op dreef waren. Al vanaf het begin van de finale lagen ze samen met het team van broer en zus Manus en Willemijn Offermans, dat zich tevens via de herkansingsronde had geplaatst, op kop.

“In de eerste race van vandaag hebben we een patroon herkend,” legt Thomas Snoek uit Monnickendam uit. “Dat hebben we in ons voordeel gebruikt. We gingen wel een aantal keer kop over kop met het team Offermans. Het bleef daardoor tot de laatste minuut spannend.”

Hydrofoil competitie
“Met deze hydrofoil zeilcompetitie krijgen talenten de kans om zich te profileren en misschien wel ooit door te kunnen stromen naar bijvoorbeeld de America’s Cup of de Volvo Ocean Race,” zegt Hans-Peter Steinacher, de Oosterijkse zeillegende die, samen met Roman Hagara, tot tweemaal toe goud won op de Olympische Spelen. Steinacher en Hagara trainden de 28 deelnemers van de regatta intensief in het zeilen met de Flying Phantom catamarans, die met hun draagvleugels (foils) snelheden tot wel 65 kilometer per uur kunnen halen. “Deze sport draait puur om tactiek en veel planning en strategie vooraf. Heel anders dan bij ‘normaal’ zeilen. De meesten zitten voor het eerst in een Flying Phantom. Ik vind het supergaaf om te zien dat alle deelnemers met een grote grijns op hun gezicht naar huis gaan.”

Ook Van Leijen en Snoek hebben een grote grijns op hun gezicht. En niet alleen omdat ze gewonnen hebben. “Het zeilen op deze schepen is een hele grote kans. Geweldig. Iedereen heeft hard gestreden en het was een mooie race. We vonden het echt geweldig en kijken enorm uit naar Miami.”

 

naar boven