Deel dit artikel:

Almere Centraal op jacht naar derde landskampioenschap op rij

Na het winnen van de twee voorgaande edities van de Eredivisie Zeilen, is Almere Centraal erop gebrand om ook dit seizoen de Eredivisie Zeilen op hun naam te schrijven. De eerste stap hebben zij gezet door in april speelronde 1, een thuiswedstrijd, winnend af te sluiten. De concurrentie laat zich echter niet gemakkelijk verslaan. John den Engelsman, aanvoerder van Almere Centraal, blikt vooruit op het komende seizoen.

Perfecte leerschool
Het format van de Eredivisie Zeilen is vrij simpel, je komt met je sporttas naar het water toe, kleed je om en je kan in een boot stappen. De boot hoef je als team niet zelf te kopen. Hierdoor is het laagdrempelig om mee te doen. Vervolgens worden er veel korte wedstrijden gevaren waardoor een achterstand heel snel weggepoetst kan worden met een aantal goede races.

Goede zeilers, veel trainen en plezier
Dat de afgelopen twee seizoenen zo succesvol zijn verlopen voor Almere Centraal is volgens John den Engelsman vooral het gevolg van goede zeilers in het team en veel trainen. Bovendien zegt Engelsman: ‘’We kennen elkaar al langer dan vandaag en weten wat we aan elkaar hebben, daardoor zijn we behoorlijk goed op elkaar ingespeeld. Ook zijn we gegroeid in de breedte, er zijn twee nieuwe teamleden bijgekomen en één teamlid is terug van weggeweest, waardoor we meer kunnen rouleren.’’ Verder geeft Engelsman aan dat er geen stress of druk wordt ervaren door het team, waardoor de sfeer goed is en het zeilen leuk blijft. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Almere opnieuw voor de eerste plaats gaat. Daarnaast willen ze dit jaar ook Europees beter varen en richting het podium.

Fysiek klaar voor de strijd
De fysieke gesteldheid van de zeilers is belangrijk in de Eredivisie Zeilen. Er worden veel en korte races gevaren, waardoor de fysieke inspanning hoger is. Om de eerste wedstrijd na de winter fit aan de start te kunnen verschijnen, deed Almere Centraal volgens Engelsman weinig bijzonders: ‘’Iedereen doet naast het zeilen aan andere sporten en we zeilen in de winter 1 of 2 keer per maand. Eigenlijk is het niet meer dan gewoon zo veel mogelijk zeilen en bezig blijven.’’ Dat het team fit uit de winter is gekomen, blijkt wel uit het feit dat zij de eerste speelronde direct wisten te winnen. De verschillen waren echter niet groot, nummer twee Maas en Roer eindigde slechts 1 punt achter Almere en 1 punt achter Maas en Roer eindigde Scheveningen als derde. Het verslag van de eerste wedstrijd is te vinden op de website van de Eredivisie Zeilen.

Steeds hoger niveau
Engelsman verwacht een spannend seizoen omdat de concurrentie steeds beter wordt: ‘’De concurrentie zeilt steeds meer in een vaste samenstelling en op die manier stijgt het niveau. Ik zie Maas en Roer, Scheveningen, Giesbeek, de Meeuwen en Uitdam steeds dichterbij komen en zie ondanks een tegenvallende eerste wedstrijd ook in VWDTP een gevaarlijke tegenstander.’’ Daarnaast verwacht Engelsman dat het niveau ook stijgt omdat er veel geleerd kan worden van het zeilen in de Sailing Champions League. De Sailing Champions League is een Europese zeilcompetitie waar de internationale top tegen elkaar zeilt. De top 4 van de Eredivisie Zeilen mag Nederland vertegenwoordigen in de daarop volgende editie van de Sailing Champions League. Naast Almere Centraal zijn dit jaar Jachtclub Scheveningen, WSV Giesbeek en VWDTP Groningen actief in de prestigieuze Europese zeilcompetitie. Dat het zeilen in Europa moeilijker is, blijkt uit het feit dat er echte professionals meedoen die enorm constant zeilen. Het gevolg daarvan is dat een slechte wedstrijd direct een groot verschil kan maken op de ranglijst.

Hoe kom ik in de Eredivisie Zeilen?
Engelsman heeft tips voor zeilers die de ambitie hebben om ook de Eredivisie Zeilen te halen: ‘’Als je beter wil worden, moet je meters maken. Trommel een groepje zeilers op, stap naar het bestuur van de zeilvereniging en meld je aan voor de Eredivisie. Voel je niet te groot of te klein, doe gewoon mee! Dit format is perfect om beter te worden omdat je geen eigen boot hoeft te hebben en je hartstikke veel races kan varen!’’

Volg de Eredivisie Zeilen op de voet
Om de Eredivisie Zeilen op de voet te blijven volgen, kan je de website van de Eredivisie Zeilen in de gaten houden en de Eredivisie volgen op Facebook, Twitter en Instagram. Om meer te weten te komen over het team van Almere Centraal en hun prestaties, kan hun website en de Facebookpagina blijven volgen. Hieronder vind je het resterende programma voor 2018:

  • Speelronde 2: 8, 9, 10 juni in Roermond
  • Speelronde 3: 6, 7, 8 juli in Aalsmeer
  • Speelronde 4: 7, 8, 9 september in Lelystad
  • Speelronde 5: 5, 6, 7 oktober in Veere

Foto’s: Jasper van Staveren

naar boven