Deel dit artikel:

Carolijn Brouwer eerste vrouwelijke winnaar Volvo Ocean Race

De laatste dag van de Volvo Ocean Race was er een voor in de geschiedenisboeken met een waanzinnige finale. Dongfeng Race Team wint de etappe naar Den Haag en is de overall-winnaar van de legendarische race om de wereld. Bemanningslid Carolijn Brouwer is, samen met twee teamgenoten, de eerste vrouwelijke winnaar van de Volvo Ocean Race.

Dongfeng lag in de ochtend nog zo’n 50 mijl achter, doordat het Chinese team gekozen had voor de oostelijke route dicht langs Denemarken en de Duitse en Nederlandse waddeneilanden.De grote concurrenten om de overall-winst, Team Brunel en MAPFRE gaven de voorkeur aan de westelijke route langs de exclusion zone. Met een gunstige wind en stroming liep Dongfeng langs de Noord-Hollandse kust beetje bij beetje in op MAPFRE en Team Brunel die in gevecht lagen met Team Akzonobel om de leiding in de etappe. 

Emotionele rollercoaster
Het bleef tot de laatste paar mijl spannend wie als eerste zou aankomen in Den Haag voor het strand van Scheveningen. Uiteindelijk bleek de oostelijke route een tactische meesterzet van de Franse schipper Charles Caudrelier. Het Chinese team pakt, uitgerekend in Den Haag, voor het eerst een etappezege in deze editie. “Dit was een bizarre etappe”, reageerde de Nederlandse Carolijn Brouwer emotioneel met haar zoontje op haar arm. “Er is geen betere etappezege dan deze. Deze hele race is een emotionele rollercoaster geweest, maar we hebben het gered. Mijn doel was om de Volvo Ocean Race te winnen. Ik bedank mijn hele team.” Carolijn Brouwer en haar teamgenoot Mariou Riou schrijven vandaag geschiedenis. Zij zijn in de 45-jarige geschiedenis van deze race de eerste vrouwen die de eindzege pakken.

Oostelijke optie langs de kust
Over de split op zaterdagavond, waar Dongfeng als eerste voor de oostelijke optie langs een reeks exclusion zones koos en dus voor de kustroute, zegt Brouwer: “Dat was een intens moment. We hebben hier hard op gestudeerd en we geloofden in die inshore route. We gingen ervoor.” Aanvankelijk kwamen ze op een grote achterstand en werd het nagelbijten voor de fans aan de wal. De ontknoping van de race was nog nooit zo spannend. Urenlang tuurden mensen over de hele wereld naar de Live Tracker. Uiteindelijk stuurde schipper Charles Caudrelier zijn Dongfeng Race Team 16 minuten voor het Nederlandse team AkzoNobel over de eindstreep. Het Haagse onthaal was groots met tienduizenden bezoekers in de Race Village, op het strand en de havenhoofden. Plus de enorme armada aan toeschouwerboten op het water.

 Jane Edney/Volvo Ocean Race

Ups en downs AkzoNobel
Met zijn tweede plaats finishte team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont als eerste Nederlandse boot. “Het was een ongelofelijk zwaar traject, dat 2,5 jaar geleden begon. We hebben veel ups en downs gekend en een moeilijke start in Alicante. Het is waanzinnig om dan hier in onze thuisstad op het podium te eindigen. Mijn felicitaties gaan naar Carolijn. Zij is de absolute held.” Over het verloop van zijn race zei Tienpont: “We hebben zes podiumplaatsen gehaald en we zijn de snelste VO65 in de Volvo Ocean Race. De schade aan de mast op weg naar Melbourne is kostbaar gebleken, maar ik ben heel trots op mijn team.” Team Akzonobel eindigd na 8 maanden varen op een vierde plaats.

Het Spaanse MAPFRE en het Nederlandse Team Brunel zeilden vandaag beide aan kop, maar de Spanjaarden trokken uiteindelijk aan het langste einde. Zij kwamen als derde over de lijn en eindigen zo op de tweede plaats overall voor Team Brunel. Team Brunel-schipper Bouwe Bekking reageerde sportief: “Allereerst feliciteer ik Dongfeng. Zij zijn de verdiende winnaars. MAPFRE heeft ons ook verslagen, dus we zijn derde. Dat is nog steeds een podiumplaats. De aankomst hier is fantastisch en ook alle steun die we de afgelopen maanden hebben gehad. Heel hartelijk bedankt en we gaan er een feestje van maken.” Na de indrukwekkende comeback sinds Auckland, begon Team Brunel afgelopen zondag in Göteborg op de gedeelde eerste plaats met MAPFRE aan de allesbeslissende slotetappe naar Den Haag.

 Sam Greenfield/Volvo Ocean Race

Indrukwekkende comeback
Bekking en zijn bemanning waren in vorm met vier zeges in de voorgaande vier etappes. De eindzege lonkte op de eindstreep in Den Haag. Bekking: “Deze etappe was in het begin een beetje zuur. We misten de aansluiting, maar we hebben laten zien dat we nooit opgeven. We hebben ons kunnen terugvechten. Dongfeng ging de andere kant op. Zij winnen, wij niet. Ik denk dat we trots op onszelf kunnen zijn, ook op de manier waarop we hebben gevaren.” Met deze finish in de zak staat Bekking’s teller op acht volbrachte races. “Ja, ik moet wel een beetje gek zijn, maar ik houd van deze race.”

Aankomende donderdag staat nog een matchrace tussen de twee Nederlandse team, Team Brunel en Team AkzoNobel op het programma. Zaterdag kun je de Volvo Ocean Race boten en onze Nederlandse zeilhelden voor de laatste keer in actie zien bij de havenrace in Scheveningen, Den Haag.

Bekijk hier de volledige uitslag van de etappe en de eindstand in het klassement.

 Sam Greenfield/Volvo Ocean Race

Hoofdafbeelding: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

naar boven