Deel dit artikel:

Met magistrale inhaalactie wint Team Brunel etappe 10 en pakt koppositie

Op donderdagavond zorgde Team Brunel in Göteborg voor spektakel door de tiende Volvo Ocean Race-etappe te winnen. Nog geen twee minuten later finishte de eerste rode boot, MAPFRE, als tweede. Ongeveer 19 minuten daarna claimde team AkzoNobel de derde podiumplek. Team Brunel staat door de winst nu gedeeld eerste in het algemeen klassement, samen met MAPFRE en Dongfeng, met nog één leg te gaan. Met deze uitslag komt alles neer op de finale sprintetappe naar Den Haag.

Dongfeng Race Team, de tweede rode boot, zeilde als vierde over de eindstreep en komt daarmee op 64 punten. Na de finish in Den Haag mogen ze echter een bonuspunt toevoegen voor de beste afgelegde tijd in deze race. Team Brunel en MAPFRE beginnen op 21 juni met het gelijke aantal punten (65) aan de finale sprint. Aangezien MAPFRE het In-Port Race Series klassement aanvoert, zouden zij nu de felbegeerde trofee van de Volvo Ocean Race winnen. De einduitslag van deze serie havenwedstrijden fungeert namelijk als de tie-breaker. Op 30 juni staat een laatste In-Port Race voor de Haagse kust op het programma, dus dat klassement is niet definitief. Het gevecht om de trofee is in de 45-jarige racegeschiedenis nog nooit zo spannend geweest.

Inhaalslag Team Brunel
Team Brunel kende een moeilijke eerste paar dagen in deze korte etappe en lag zelfs even in zesde positie. Bekking: “We hebben een foutje gemaakt, we zijn te vroeg gegijpt waardoor we daar zaten waar minder wind was. Toen hebben we ons verlies genomen en zijn we terug gegijpt. Hierdoor hadden we uiteindelijk meer wind en dus meer druk.” Team Brunel vloog op woensdag en donderdag het grootste gedeelte van de vloot voorbij. Bekking "We zijn onwijs blij dat we eerst Dongfeng hebben ingehaald want die zijn normaal gesproken heel erg snel in die condities en toen langzaam maar zeker liepen we ook op MAPFRE in en gingen er uiteindelijk zelfs voorbij. Ja dat is fantastisch."

De beelden van de opmars van Team Brunel gingen heel snel de wereld over afgelopen dagen. Zeilfans wereldwijd genoten van de stormachtige condities tot op de finishlijn. Simeon Tienpont – schipper Team AkzoNobel: “Mooiere wedstrijden dan dit zijn er niet in het zeilen. Het was intens racen met de meest competitieve vloot die je in de wereld kan vinden. We hebben er alles aan gedaan om als eerste over de finish te komen maar Team Brunel en MAPFRE hebben het ongelofelijk goed gedaan en we konden ze gewoon niet bijhouden.”

Etappe Gotenburg – Den Haag beslissend voor winst Volvo Ocean Race
Aanstaande zondag staat er in Gotenburg een havenrace op het programma. Donderdag 21 juni verlaat de vloot Gotenburg voor de laatste en alles beslissende etappe richting Den Haag. De boten worden hier rond zondag 24 juni verwacht. Balcaen: "Als je erover nadenkt dat betekent dus dat je rond de wereld zeilt en dan beslist in twee of drie dagen wie er de Volvo Ocean Race wint. Knettergek gewoon maar het is goed, het is wat het is!"

Acht dagen lang staat de haven van Scheveningen in het teken van zeilen en watersport. Er zijn tal van watersportactiviteiten en wedstrijden en er is volop entertainment. De Finish belooft een festijn te worden voor alle leeftijden, zeilfans, sportliefhebbers en gezinnen. Wil je meer weten over de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag? Ga dan naar www.volvooceanracedenhaag.nl.

Algemeen klassement na Leg 10

1.    Mapfre 65 punten

2.    Team Brunel 65 punten

3.    Dongfeng Race Team 64 punten (+ 1 bonus punt voor kortste tijd = 65)

4.    Team AkzoNobel 53 punten

5.    Vestas 11th Hour Racing 38 punten

6.    Sun Hung Kai/Scallywag 30 punten

7.    Turn The Tide On Plastic 29 punten

Foto’s: 
Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race
Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

 

naar boven