Deel dit artikel:

Team Brunel wint laatste In Port Race met overmacht

Team Brunel heeft zaterdagmiddag voor de kust van Scheveningen de Volvo Ocean Race afgesloten met winst. In de Brunel In Port Race ging het team van schipper Bouwe Bekking van start tot finish aan de leiding. Het Nederlandse team verzekerde daarmee de derde plaats overall in de In-Port Race Series. Team AkzoNobel kwam als derde over de eindstreep en eindigt vierde overall. Turn the Tide on Plastic won het gevecht met SHK/Scallywag om de zesde plek in de Volvo Ocean Race.

De Brunel In-Port Race van de Volvo Ocean Race was voor de zeven deelnemende boten de laatste sportieve krachtmeting. Aangemoedigd door de enorme toeschouwervloot en menigte op het zonovergoten strand en havenhoofd, kreeg de laatste havenwedstrijd een oranje randje met twee Nederlandse boten binnen de top drie over de lijn. Bekking en zijn bemanning trokken aan het langste eind voor wat betreft het Nederlandse duel om de derde podiumtrede in het eindklassement van de In-Port Races. Zij deden wat ze moesten doen en dat was winnen. Doordat Volvo Ocean Race-winnaar Donfeng Race Team tussen hen en team AkzoNobel als tweede over de eindstreep kwam, kwamen ze op gelijke aantal punten te staan. Vanwege het betere resultaat in de finale havenrace gaat de derde positie overall naar Team Brunel.  

Team Brunel kende uitstekende start
Met Peter Burling aan het roer, kende Team Brunel een ideale start. De Nederlandse boot pakte direct een voorsprong. Bij de eerste gate kwam Sun Hung kai/Scallywag nog langszij, maar voorbij de Nederlandse boot kwamen ze niet. Team Brunel wist snel een voorsprong op te bouwen. De voorsprong op achtervolgers Dongfeng Race Team en Team AkzoNobel was al snel een minuut. Bouwe Bekking: “Peter Burling had een excellente start. Daardoor konden we meteen een voorsprong nemen. Ik ben hier heel erg blij mee, trots ook dat we dit voor zoveel supporters nog hebben kunnen laten zien. Ik wil iedereen die de afgelopen dagen naar Den Haag is gekomen bedanken! De support die wij, en alle andere teams, hier hebben gekregen was echt de kers op de taart."  

Bekking vervolgt: "Dit is natuurlijk een droomscenario, om hier zo winnend af te sluiten. Maar wat ik misschien wel het mooiste vind is dat het Nederlandse publiek gewonnen heeft. Het was leuk om voor al die mensen vandaag zo te kunnen excelleren. Het Nederlandse publiek heeft zich echt van zijn beste kant laten zien. Daar mogen we trots op zijn. Ik vind het mooi dat er ook zoveel bijval was voor teams als het Dongfeng Race Team, MAPFRE en Team AkzoNobel.''  

Sun Hung Kai/Scallywag vs. Turn the Tide on Plastic
Het andere duel in deze Brunel In-Port Race ging tussen Sun Hung Kai/Scallywag en Turn the Tide on Plastic. Zij eindigden de Volvo Ocean Race met gelijke aantal punten, dus de eindpositie in de In-Port Race Series gold als tie-breaker. Scallywag met de Nederlandse Annemieke Bes aan boord had voor de start van vandaag een voorsprong van drie punten. Dat betekende voor Turn the Tide on Plastic dat zij minstens met evenveel punten moesten eindigden of voor Scallywag in het overall klassement van de In-Port Races.  

Scallywag ging voortvarend van start en rondde de eerste boei nipt als tweede. Turn the Tide on Plastic kende daarentegen een ongelukkig begin van de havenwedstrijd. Bij een kruising met team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont gaven ze onvoldoende voorrang, waarvoor ze werden bestraft met een strafronde en kostbare meters verloren. Bij de tweede boeironding ging het echter fout voor Scallywag van schipper David Witt. De boot onder de vlag van Hong Kong ging als vijfde rond, maar bleef aan de boei handen en kwam tot stilstand. De achtervolgers passeerden. Tegen de tijd dat Scallywag zich had vrijgemaakt, was het gat te groot om nog te kunnen dichten. Turn the Tide on Plastic wist vervolgens Vestas 11th Hour Racing in te halen en als vierde te finishen. Scallywag kwam als laatste binnen, wat inhoudt dat beide rivalen met evenveel punten eindigen. Dankzij het betere laatste resultaat van vandaag, wint Scallywag de tie. Zo stijgen Dee Caffari en haar bemanning van Turn the Tide on Plastic naar de zesde positie overall van de Volvo Ocean Race.  

Huidig klassement In-Port Race Series
MAPFRE, 64 punten
Dongfeng Race Team, 56 punten
Team Brunel, 50 punten
Team AkzoNobel, 50 punten
Vestas 11th Hour Racing, 35 punten
Turn the Tide on Plastic, 25 punten
Sun Hung Kai/Scallywag, 25 punten  

Volvo Ocean Race-eindklassement na elf etappes
Dongfeng Race Team, 73 punten
MAPFRE, 70 punten
Team Brunel, 69 punten
Team AkzoNobel, 59 punten
Vestas 11th Hour Racing, 39 punten
Turn the Tide on Plastic, 32 punten
SHK/Scallywag, 32 punten  

Foto: Sam Greenfield / Volvo Ocean race

naar boven