Deel dit artikel:

Zweedse team wint Open Nederlands Kampioenschap Team zeilen Optimist

Op zaterdag 16 en zondag 17 juni werd voor de tweede keer het Optiparts Open Nederlands Kampioenschap Team zeilen voor Optimisten door de KWVL op de Loosdrechtse Plassen georganiseerd.

Twee dagen lang streden 22 teams bestaande uit vier jeugdige zeilers tegen elkaar om uit te maken welk team zich Open Nederlands kampioen mocht noemen. Er waren naast Nederlandse Optimist zeilers deelnemers uit Zweden, België, Zwitserland en Griekenland.

 

In totaal werden over de twee dagen 250 starts afgewerkt. Zaterdag maakten de deelnemers in meer dan 150 korte wedstrijden van 5-8 minuten uit wie de volgende dag (zondag) in de Gold en wie in de Silver Fleet zouden varen. Bij races in de Gold Fleet zou uitgemaakt worden welk team kampioen zou worden. Bij de andere wedstrijden werd uitgemaakt wie King of the Castle zou worden, oftewel best of the rest.

 

De omstandigheden waren gunstig voor zowel de zeilers als de organisatie. Zaterdag stond er een mooie constante wind uit zuidelijke richting, met een kracht van 3 Bf. Zondag was de wind westelijker, harder (4 Bf.) en wispelturiger. De wedstrijdleider moest de startlijn regelmatig door optredende wind shifts verleggen.

 

In de Gold Fleet bleef het tot op het laatste moment uiterst spannend. In de finale race kwamen de teams van Zweden en Nederland tegen elkaar aan de start. Het team van de Kernploeg WK van Nederland won de race en kwam daarmee in punten op gelijke hoogte met de Zweden. Maar het teamresultaat telt en door de gecompliceerde puntentelling bij het teamzeilen trokken de Zweden aan het langste eind en mochten zich Open Nederlands Kampioen Team zeilen bij de Optimisten noemen.

 

Tijdens de prijsuitreiking alleen maar blije gezichten na een enerverend weekend. Iedereen kon terugkijken op een mooi zeilweekend en door de winst van de Zweden was het echt een Internationaal Open Nederlands Kampioenschap.

 

Uitslag 

 

  1. Zweden
  2. Kernploeg WK Ned.
  3. Kernploeg EK 3 Ned.
  4. Swiss 1
  5. Swiss 2

 

De complete uitslag is hier te vinden.

 

naar boven