Deel dit artikel:

Wiervrij zeilen tijdens de Y-Toren Race

Op 5 en 6 mei wordt de 53e editie van de Y-Toren Race gezeild op het IJmeer. Wedstrijdzeilers kunnen zich al inschrijven via www.ytorenrace.nl. Net als voorgaande jaren zijn er klassen voor de ORC, sportboten, Lemsteraken en eenheidsklassen. Voor de vernieuwde ORC-3 klasse telt de Y-Toren Race mee voor de Verbondsbezem.

Waar andere regatta’s steeds vaker kampen met de woekerende wiergroei, heeft de traditionele seizoensopener van het Markermeer en IJsselmeer daar geen last van. Doordat de wedstrijd zo vroeg in mei wordt gevaren, zijn de zonuren en watertemperatuur nog relatief laag. Hierdoor heeft het wier nog geen kans om te groeien. “En een wedstrijd met wiervrije banen op het IJmeer of Markermeer is tegenwoordig een zeldzaamheid”, aldus Sjoerd Ooms, wedstrijdcommissaris.

Naast wiervrije banen staat de Y-Toren Race natuurlijk garant voor intensieve upwind-downwind banen met 4 starts per dag, een competitieve vloot en professionele wedstrijdleiding. Na de wedstrijden op zaterdag is er de smakelijke barbecue en livemuziek op de kade en het clubschip van Zeilvereniging Het Y. Inschrijfgeld bedraagt €60,- euro voor de ORC 1, 2 en Lemsteraken, €50,- voor de ORC 3 en €40,- voor de sportboten en eenheidsklassen. De barbecue kost €18,50 per persoon. Tijdens het evenement hoeft er geen liggeld betaald te worden en de week ervoor en erna bedraagt het liggeld 50% van het normale tarief.

De Y-Toren Race vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 mei 2018. Kijk voor meer informatie op www.ytorenrace.nl en de Facebookpagina.

Tekst: Floris Cornelissen
Foto’s: Hans Knapper

naar boven