Deel dit artikel:

34ste Medemblik Regatta van start

Dinsdag 22 mei start de 34ste editie van de Medemblik Regatta. Met 330 boten aan de start verdeeld in 8 klassen, wordt er vijf dagen lang gevaren voor de medailles. Zeilers van over de hele wereld varen graag in Medemblik, het evenement staat dan ook al jarenlang op de internationale zeilkalender.

Er wordt gevaren in de 49er, 49erFX, Laser, Laser Radiaal, Nacra 17, RS:X mannen, RS:X vrouwen en RS:X onder 19 klasse. Met 330 deelnemers uit 48 landen staat Medemblik internationaal weer goed op de kaart. Veel teams zijn in de week voorafgaand aan de Regatta al aan het trainen in Medemblik.

RS:X grootste vloot
Dinsdag vanaf 10.30 uur gaan de eerste races van start met de RS:X mannen. Met 66 inschrijvingen varen zij in de grootste vloot van het evenement. Samuel Sills (GBR) heeft er zin in: "Ik kijk ernaar uit in zo'n grote vloot te varen deze week. Ik kom altijd graag naar Medemblik, de geweldige faciliteiten en de goede sfeer. En natuurlijk ook vanwege de klassieke Nederlandse pannenkoeken!" Hij neemt het op tegen de top in de RS:X met natuurlijk de locals Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe, maar ook zijn teamgenoot  Tom Squires is een geduchte tegenstander.

Bij de RS:X vrouwen komt de complete wereldtop, althans, volgens de wereldranglijst van World Sailing. Met de Poolse Zofia Noceti Klepacka, de Rus Stefania Elfutina en Hei Man Hayley Victora Chan uit Hongkong. Voor Lilian de Geus (NED) betekent dit hard werken op haar thuiswater. “Het is super leuk dat er zoveel goede vrouwen naar Medemblik komen. Zo'n sterk bezet veld heb ik op de Medemblik Regatta nog niet eerder meegemaakt!"

Naast de mannen en vrouwen is er ook een RS:X onder 19 klasse. Een mooie kans voor de jeugd om zich te laten zien en op een evenement als dit te leren van de senioren. 

Spectaculaire Nacra 17 klasse
De spectaculaire Nacra 17 klasse start met 24 boten. Zonder Nederlanders, maar wel met de Deense Anne-Line Lyngsø Thomsen en Jakob Faarvang, de Britten Gimson en Burnet en de Spaanse Fernando Echavarri Erasun en Tara Pacheco van Rijnsoever. Allemaal sterke teams die er zeker voor zorgen dat deze competitie spannend wordt. Thomsen en Faarvang hebben dit weekend in Medemblik getraind, zij kunnen niet wachten tot de wedstrijden beginnen dinsdag.

Laser & Laser Radiaal
Net weer terug in de boot is Laser zeiler Elliot Hansen uit Engeland. Afgelopen voorjaar is hij geopereerd aan zijn enkel, een blessure waar hij al jarenlang mee rondliep. Uiteindelijk kwam hij tot een punt waar het niet meer te controleren was. “Ik nam het besluit de operatie nu te ondergaan zodat ik de komende twee jaar kan voorbereiden op de Olympische Spelen in Tokyo.” De Medemblik Regatta is zijn eerste evenement na die operatie. “Ik geniet altijd van de omstandigheden in Medemblik, en het is altijd fijn om te winnen. Maar dit evenement staat voor mij vooral in het teken weer in het ritme te komen.” Hij neemt het op tegen onder andere de Andres Lage (VEN) en Nicholas Bezy (HKG).
 
In de Laser Radiaal zijn de ogen gericht op Marit Bouwmeester (NED). Vorige week nog prolongeerde zij de Europese titel, maar ze wil nog beter worden. De Olympisch kampioene blijft zichzelf pushen: “Ons doel dit jaar is vooral meer racen, dus dat doen we ook! Komende week gaan we vooral lekker oefenen voor het WK in Aarhus het testevent in Tokyo later dit jaar.”

49erFX met vaste samenstelling richting WK
Meer Nederlandse medaillekansen liggen in de 49erFX bij Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Zij varen sinds twee maanden weer samen, nadat ze op de Olympische Spelen in 2016 op een zevende plaats eindigden. Het High Performance team heeft de afgelopen maanden in verschillende samenstellingen gevaren, richting het WK in Aarhus vormt iedereen nu een vast team. Bekkering liet weten blij te zijn weer met Duetz te varen: “Na een leerzame periode met het hele team is het nu heel fijn om weer in een vast team te varen. Alle dingen die we geleerd hebben kunnen we nu samenvoegen. Daarnaast vind ik het heel leuk om met Annette te varen en kijk ik uit naar de komende wedstrijden samen!”

De Deen Jonas Warrer (39) heeft een mooie staat van dienst in de 49er met een gouden Olympische medaille in 2008 en een vierde plaats op de Spelen van 2016. Daarna stapte hij in het M32 circuit. Dit jaar zag hij een kans opnieuw in de 49er te stappen met zijn 19-jarige landgenoot Jakob Precht. Voor hun staat het Wereldkampioenschap op thuiswater als belangrijke pijler op de planning en ze zijn klaar om hier de volle 100% te geven. De Medemblik Regatta kent dit jaar een stevig veld in de 49er met onder andere het Australische duo Gilmour & Turner, de Argentijnse brothers Lange, Belgische le Febre & Pelsmaekers en de Spaanse Botin le Chever & Lopez Marra.

Finale wedstrijden
De finale wedstrijden op zaterdag worden in alle klassen gevaren in banen met fysieke grenzen. Deze grenzen liggen aan iedere zijde van de baan en maakt de wedstrijden spectaculair om te kijken en makkelijk te volgen. Voor de zeilers betekent dit dat de strijd veel dichter op elkaar zit. Alle finale wedstrijden worden zaterdag 26 mei gevaren vanaf 10.00 uur.

Volg #MR2018
De Medemblik Regatta is te volgen via de volgende kanalen.

naar boven