Deel dit artikel:

Lemmer Ahoy: eerste grote wedstrijd skûtsjesilen en rond- en platbodems

Lemmer Ahoy 2018 is vanaf Hemelvaartsdag 10 mei tot en met zaterdag 12 mei 2018. Dit wordt de 36 ste editie van Lemmer Ahoy, georganiseerd door WSV de Zevenwolden. Het IJsselmeer en de baai van Lemmer vormen het strijdtoneel. Opmerkelijk is de grote belangstelling van zowel zeilers als toeschouwers voor deze eerste grote wedstrijd in het nieuwe vaarseizoen. Zowel voor skûtsjes als voor de overige typen rond- en platbodems, zoals Lemster Aken, is dit de eerste grote wedstrijd. Alle wedstrijddagen begint de eerste wedstrijd om 10.30 uur.

Skûtsjesilen
De meeste aandacht krijgt de strijd tussen de skûtsjes van de SKS en IFKS. Dit jaar zeilen de verschillende klassen van de skûtsjes voor het eerst op verschillende tijdstippen hun wedstrijd. Dat vergroot de veiligheid voor de schippers en zorgt voor meer overzicht voor het publiek op de wal. De competitie is vriendschappelijk, maar ook best fanatiek. Dat laatste is niet onbelangrijk. Een goede start van het seizoen telt zwaar voor de schippers. Vaak gaat het dan immers om het inwerken van nieuwe bemanningsleden en de ultieme test of het materieel technisch aan de verwachtingen voldoet. Het wedstrijdwater voor de skûtsjes is voor het grootste deel in de baai van Lemmer. Hierdoor zijn ze vanaf de wal goed te volgen door de vele belangstellenden en families. Vooral de pier bij het strand is voor hen een goede uitkijkpost.

Overige rond- en platbodems
De overige rond- en platbodemschepen zeilen hun eigen wedstrijd. Ook voor hun schippers is Lemmer Ahoy meestal de eerste ontmoeting van het jaar in een grotere kring. Deze wedstrijden vinden plaats buiten de baai. De reden is dat de schepen daar voldoende ruimte en diepte krijgen. Deze wedstrijden zijn te volgen vanaf het fietspad op de Noordermeerdijk langs de Noordoostpolder.

Gezelligheid
Aan wal kan iedereen zich ook uitstekend vermaken. De skûtsjes meren vanaf 15.00 uur af bij de Vuurtorenweg. Voor en na de wedstrijden liggen de overige rond- en platbodems in de binnenhaven van Lemmer. Voor hun passage van de historische sluis is er altijd veel belangstelling. Op deze Ahoy-dagen is het altijd gezellig in het centrum van Lemmer. Er is kermis en live muziek. Dat alles maakt Lemmer Ahoy tot een populair evenement, waar velen zich elk jaar op verheugen.

naar boven