Deel dit artikel:

Nederlands succes in leg 9 Volvo Ocean Race

Etappe 9 van de Volvo Ocean Race was bijzonder succesvol voor de Nederlandse deelnemers. De twee Nederlandse boten eindigden als eerste en tweede, op de derde plek eindigde Dongfeng Race Team met aan boord de Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer. De finish van deze etappe bleef tot het einde spannend.

Brunel zet een sprint in
Na de winst van etappe 7, waarbij dubbele punten gewonnen werden, en de tweede plek in etappe 8 heeft Team Brunel opnieuw veel punten voor het klassement gepakt. Ook bij etappe 9 werden de punten verdubbeld en kreeg de etappewinnaar een bonuspunt. Team Brunel wist als eerste de eindstreep te halen. Het verschil met Team AkzoNobel, dat als tweede finishte, was niet groot: slechts vier minuten scheidde Team Brunel en Team AkzoNobel.

Nederlands onderonsje
Direct na de start van de etappe zette Brunel de toon door de leiding te nemen, maar Brunel kreeg de winst niet in de schoot geworpen. Hoe dichterbij de finish kwam, des te spannender werd de race. AkzoNobel ging met een monsterachtige snelheid richting Cardiff en zette daarbij een 24-uurs record van maar liefst 602,51 afgelegde nautische mijl. Schipper Tienpont van AkzoNobel was na de race erg trots: “Ik ben ongelofelijk trots op de bemanning. We bleven de hele weg naar de finishlijn pushen en we zijn blij met de tweede plaats. Het team vond het leuk om een ​​record neer te zetten dat hopelijk moeilijk te verslaan zal zijn.”

AkzoNobel wist op een gegeven moment zelfs voor Bekking’s Brunel te komen en had zicht op de overwinning. Dat de finish bijzonder spannend was, blijkt wel uit de reactie van Louis Balcaen van Team Brunel: ‘’We voeren heel dicht bij elkaar, de laatste 24 uur hebben we eigenlijk continue aan match racing gedaan, we lagen op minder dan een mijl van elkaar. We konden zelfs zien wie er aan het roer stond bij AkzoNobel. De laatste twee uur zijn we wel twintig keer overstag gegaan en hebben we mekaars hoofd helemaal zot gemaakt. Uiteindelijk trokken we aan het langste eind."

Den Haag is bijna in zicht
De vloot is nu in Europa en de finish in Den Haag komt steeds dichterbij. Voor het zover is, gaan de boten eerst nog van Cardiff naar Göteborg, Zweden, voordat het Volvo Ocean Race circus in Nederland neerstrijkt. Wie er bij binnenkomst in Den Haag de ranglijst aanvoert, is nog lang niet beslist. Dongfeng is op dit moment koploper met 1 punt voorsprong op Mapfre dat in totaal 59 punten heeft. Team Brunel volgt achter Mapfre met een achterstand van 2 punten. Team AkzoNobel staat vierde in het klassement met 48 punten en het is dan ook onwaarschijnlijk dat zij nog in de top 3 komen.

Volop watersportplezier in Den Haag
Het Watersportverbond is als event partner betrokken bij de Finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag. Hier zal het Watersportverbond de grootste Optimist on Tour ooit organiseren. Van 24 juni tot en met 1 juli kunnen kinderen gratis kennismaken met de watersport. Voor meer informatie en inschrijven kijk op optimistontour.nl.

 

Foto: Jesus Renodo / Volvo Ocean Race

naar boven