Deel dit artikel:

Zijn dat nieuwe boeien op de Loosdrechtse Plassen?

Ruim dertig jaar is er gebruik gemaakt van de bekende vijftien oranje wedstrijdboeien met de daarbij behorende wedstrijdbanen op de Loosdrechtse Plassen. Omdat de behoeften van zeilers op de Loosdrechtse Plassen veranderen, zijn deze oude boeien vervangen.

De oude wedstrijdbanen waren vooral gericht op het varen van lange rakken. Wie herinnert zich niet het lange kruisrak naar boei 11 helemaal aan het eind van de vijfde plas. Dat er in zo’n kruisrak wel eens een eiland in de weg lag moest dan voor lief genomen worden. Maar tijden veranderen en daarmee ook het wedstrijdzeilen. Nu de voorkeur steeds meer uitgaat naar kortere wedstrijden, met mogelijk meer wedstrijden op één dag. Daarom hebben de wedstrijdcomités van Het Witte Huis, de KWVL en De Vrijbuiter het aantal wedstrijdboeien op de Loosdrechtse Plassen uitgebreid tot 20. Op deze manier zijn er meer in de windse banen mogelijk en liggen er geen eilanden in de weg. 

De nieuwe boeien liggen al op hun plaats, onderstaand plaatje geeft hiervan een overzicht. De nummering van de boeien is nu ook logischer zodat verwarring over de te zeilen baan hopelijk tot het verleden behoort. Op dit plaatje ontbreekt boei nummer 15, want dat is nog steeds het clubhuis van Het Witte Huis.

Tijdens de Hemelvaartwedstrijden zal er reeds gebruik gemaakt worden van het nieuwe boeienstelsel. De organiserende verenigingen zullen uiteraard voor nieuwe banenkaarten zorg dragen.

Bekijk hier de Loosdrechtse wedstrijdkalender >>

naar boven