Deel dit artikel:

De weg van Ilse Hoogeveen tot National Classifier Parazeilen

Ilse Hoogeveen is al drie jaar classifier voor de Roeibond KNRB, heeft afgelopen zomer de opleiding tot National Classifier Para kanovaren gevolgd en is sinds september National Classifier Para zeilen.
Zelf is ze een enthousiast windsurfster en kitesurfster en heeft een achtergrond als fysiotherapeut wat een vereiste is voor de cursussen. Lees hier haar verslag over de National Classifier Para zeilen opleiding in Sheboygan:

We weten allemaal, of kunnen er in elk geval een voorstelling bij maken, dat zeilen een ultiem gevoel van vrijheid kan geven. Weg van onze dagelijkse verplichtingen, telefoon en tijd. Op het water zijn het de elementen die de dienst uit maken. Het is de kunst om daar het beste uit te halen. Of je doel nou is om als eerste over lijn te varen of degene te zijn die met de grootste glimlach van het water af komt. Stel nou dat bewegen in het algemeen niet zo vanzelf sprekend is als voor het gros van ons. Dat je dagelijks afhankelijk bent van je rolstoel en tegen beperkingen aanloopt waar wij helemaal niet bij stil staan. Kun je je voorstellen hoe het dan is om zelf de schoot aan te trekken en je eigen koers te bepalen?

Gelukkig zijn er pioniers geweest die het zeilen voor mensen met een lichamelijke beperking toegankelijk hebben gemaakt. Zoals Stichting Sailability Nederland. Zij streven naar samenwerking met een landelijk netwerk van Watersportverenigingen/centra met een afdeling ‘aangepast zeilen’.  Hier kunnen mensen met een handicap zelfstandig de zeilsport beoefenen. SailWise biedt zeilvakanties aan, waarbij er gekeken wordt naar welke aanpassingen er nodig zijn.

Voor sommige zeilers ligt hun ambitie echter hoger dan recreatief zeilen en maken de stap naar de (internationale) wedstrijd sport. Hoewel er bij nationale wedstrijden prima gevaren kan worden in het gewone wedstrijdveld, is er internationaal een aparte competitie.  Er wordt gevaren in 3 typen boten: RS Venture Connect, Hansa 303 en 2.4 Norlin OD. Dit zijn reguliere boten, met vaak slechts een kleine aanpassing.

Afgelopen september is het WK parasailing gehouden op lake Michigan, U.S.A. Ik mocht hier aanwezig zijn voor het volgen van de opleiding tot classifier. Naast het theoretisch deel, was het meest leuke deel natuurlijk de onwater oberservation tijdens practice races. Als classifier test je de mogelijkheden van een atleet en deel je iemand in zijn of haar klasse. Voor de 2.4 en Hansa is het alleen van belang dat een zeiler voldoet aan de 'minimal disability' om mee te mogen zeilen in de parasport. Voor de tweemans boot RS Venture, is ook daadwerkelijk de klasse van belang. Door een maximum aantal punten van tien verdeeld over de twee zeilers zijn alle teams in theorie ongeveer even sterk. Helaas moest ik voor de officiële start van het WK weer verschijnen op werk, maar ik heb begrepen dat het rustige weer is omgeslagen naar mooie zeilomstandigheden.

Met mijn achtergrond als fysiotherapeut is dit 'hokjesdenken' tegen mijn natuur in. Het is me regelmatig gevraagd waarom ik dit werk wil doen. Het antwoord is denk ik simpel: het is wat ik kan doen met mijn vakkennis voor deze fantastische sport. Daarbij heb ik enorm veel waardering voor de atleten die denken in mogelijkheden en geniet ik ervan om te zien hoe ze dit op het water kunnen inzetten.  Ik ben sinds drie jaar classifier voor de roeibond en in de zomer 2018 heb ik via het watersportverbond ook de opleiding tot classifier voor de kanosport afgerond. Vanaf heden hoeven atleten niet meer naar het buitenland voor hun nationale classificatie.

Ik hoop dat watersport voor mensen met een beperking vanzelfsprekend wordt: dan zijn we een groep met daadkrachtige mensen rijker. Spreek mensen met een fysieke beperking in je omgeving aan door ze te laten weten dat er mogelijkheden zijn en kom eens kijken naar een wedstrijd.

Neem voor vragen rondom classificatie contact met ons op. Meer informatie (en een mooie promofilm) zijn te vinden op: 
http://www.paraworldsailing2018.com/
https://www.sailing.org/events/paraworldsailing/index.php

 

naar boven