Deel dit artikel:

Jaarlijkse bijeenkomst voor Race Officials

Dinsdag 27 november vond bij het Watersportverbond in Utrecht de jaarlijkse bijeenkomst voor Race Officials (Controleurs niveaus 3 en 5, Juryleden Niveaus 4 en 5 en Wedstrijdleiders niveaus 4 en 5) plaats. Enkele actieve niveau 3 wedstrijdleiders en juryleden waren voorgedragen en ook aanwezig. Het was goed om te zien dat er ook een flink aantal jeugdige officials aanwezig was. Er waren 80 Race Officials aanwezig die actief zijn bij in totaal 60 watersportverenigingen!

Na een openingswoord door bestuurslid Peter Burggraaff bespraken de verschillende groepen apart van elkaar eigen specifieke onderwerpen. Vervolgens gingen de groepen officials uiteen en spraken onder andere over korte wedstrijd formats en over het behandelen van meetprotesten.

Korte formats winnen steeds meer aan populariteit. Ook bij fleetracen wordt de baan steeds korter. Bij de "korte formats" werd aan de hand van drie casussen met elkaar gediscussieerd over een aantal aspecten van het race management bij korte formats zoals bijvoorbeeld het race format, het programma, de configuratie van de baan, wel of geen aftrek en de inzet van jury.

De discussie met klassencontroleurs en juryleden over het meetprotest ging met name over de rollen en procedures bij een dergelijk protest. De uitrustingscontroleur mag (en moet in sommige gevallen) tegenwoordig zelfstandig protesteren wanneer hij/zij afwijkingen constateert en de jury moet daarbij oordelen over een overtreding van klassenvoorschriften in plaats van wedstrijdregels. Dat vraagt om een goede samenwerking en wederzijds begrip.

Margriet Pannevis gaf na de pauze, naar aanleiding van de onlangs gehouden World Sailing Annual Conference 2018, een toelichting over de evenement keuze voor de Olympische Spelen van 2024. Arend van Bergeijk over de structuur van de Afdeling Wedstrijdsport van het Watersportverbond en Bruno De Wannemaeker gaf een interessante presentatie over het Olympische evenement kitesurfen in 2024 en wat de zeilerij van deze innovatieve sport kan leren bij de organisatie van evenementen en de inrichting van het race management. De bijeenkomst is goed bezocht en afgesloten met een netwerkborrel.

Mochten er verder vragen zijn stuur ze aan wedstrijden@watersportverbond.nl.

Bekijk hier de presentaties:

naar boven