Deel dit artikel:

Licht weer zorgt voor zenuwslopende taferelen bij J/80 winterserie FrostBite Cup

De grootste J80 wintervloot van Europa heeft zich afgelopen zaterdag 6 oktober 2018 weer verzameld in Naarden. Met maar liefst 26 aanmeldingen en nog een paar in aantocht, zet de organisatie een record neer. De eerste dag van de winterserie Frostbite Cup was rustig opstarten voor de teams. Althans; qua weer, met een rustige twee Beaufort en een lekker najaarszonnetje. Dit weertype zorgde echter voor de nodige zenuwslopende momenten voor de crews.

Een nieuwe winter, nieuwe kansen. Behaalde resultaten bieden alleen geen garantie voor de toekomst. Lagen de toppers van de vorige Frostbite Cup - J’Zuster, Oant Sjen en Led2Lease - bij de eerste race nog in de voorhoede, bij de twee wedstrijden daarna moesten ook zij flink vechten voor hun plaatsje. Door de matige wind met af en toe een zeer plaatselijke windvlaag, en een enorm ‘windwak’ te midden van het Gooimeer, kwam het echt aan op tactiek en soms een gokje.

Dat de vloot aan elkaar gewaagd is, werd goed duidelijk bij de starts. Het was dringen geblazen voor het beste plekje, wat resulteerde in de nodige ‘general recalls’. De nieuwbakken, professionele organisatie wist daar wel raad mee en hees na de eerste algemene terugroep meteen de zwarte vlag. Dat werd in totaal vier teams fataal. Maar zoals organisator Frans Driessen bij de briefing zei: "We zijn hier niet om startjes te oefenen, er moet gevaren worden". En dat werd er! De lichte wind vergde concentratie en zorgde regelmatig voor de nodige frustratie. Want wat te doen als de achterhoede veel eerder profiteert van een windvlaag…? Hoe kunnen zij plots zo snel gaan?! Paniek!

Ook was er veel spektakel bij de finish. Op het hoogtepunt finishten zo’n zeven boten nagenoeg tegelijkertijd. Kortom; de winter is nog lang…

Zie hier de uitslagen van 6 oktober.

naar boven