Deel dit artikel:

Andreas Pich in uitdagende omstandigheden winnaar Eastersee Regatta

Deze vijfde editie van de Eastersee Regatta en het Open Nederlands Kampioenschap 2018 was de zwaarste in jaren. Met wind variërend van 15 tot 25 knopen op zaterdag, had de vloot een harde maar prachtige tijd op het water.

37 OK Jolzeilers kwamen naar het kleine stadje Oosterzee om te strijden om het kampioenschap. De meesten van hen kwamen uit Duitsland, maar de Nederlandse delegatie groeit door. De Nederlandse overwinning op dit hoge niveau laat zien dat de Nederlanders nog steeds beter worden in deze klasse.

De 37 zeilers uit België, Frankrijk, Duitsland en Nederland begonnen op zaterdag met de eerste race waarbij de meeste zeilers te vroeg de lijn passeerden en er een algemene terugroepactie volgde. Gelukkig was de startprocedure de tweede keer voor iedereen duidelijker en kon het kampioenschap nu echt goed van start. De wind was erg sterk tijdens de eerste dag, met 22 knopen waren het (te) uitdagende omstandigheden waardoor sommige zeilers terug naar de kant gingen.

Aan land was het terrein niet zoals het 's ochtends achtergelaten was. De grote tent van de organisatie was de lucht in gegaan toen de zeilers de tweede race afsloten. En met een val bovenop een geparkeerde auto kon de tent direct de container in. Het wal team heeft alles opgeruimd en de inventaris werd naar het café gebracht waar het regatta-kantoor opnieuw werd geïnstalleerd. Een goede improvisatie die de flexibiliteit van alle betrokkenen liet zien!

Zondag was het een stuk rustiger, met 8 tot 9 knopen wind was het een totaal andere ochtend dan de zaterdagochtend. Na een ontbijtje in het café, waarbij iedereen in rust zichzelf voorbereidde, ging wedstrijddag twee van start. Waarbij Stephan Veldman voor Nederland een overwinning binnenhaalde. We hebben een nieuwe Nederlands kampioen en een nieuwe Eastersee Regatta-winnaar in Andreas Pich. Een geweldige tweede plaats voor Wolfgang Höfener en op de derde plaats, de man die nooit een Eastersee Regatta heeft gemist, won het Nederlands kampioenschap in 2016 en is altijd constant, Dirk Dame.

Stephan Veldman was de beste Nederlander met een zesde plaats. Sybren zeilde naar de 15e plaats, Hessel Hoekstra net achter hem op de 16e plaats. Mark Wildenberg, solo bijbootzeiler en voor de eerste keer in een OK, zeilde naar de 19e plaats. Johan Geenen zeilde naar plek 19, Rob Ligtenberg naar 22, net voor Sjouke Bus op 23. Bart ter Haar voer naar 25, Dick van der Zee naar 30. Nederlandse OK bondspresident Robert Jan Bancken voer naar 32 en Peter van der Schaaf, die helaas niet het hele evenement kon varen vanwege ziekte, eindigde op plaats 34.

Meer informatie over de Eastersee Regatta vind je hier.

naar boven