Deel dit artikel:

Friese Hoek Race 2018 met skûtsjesilen

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018 organiseert WSV Zevenwolden Lemmer weer de Friese Hoek Race.

Dit is traditioneel de laatste, grote zeilmanifestatie van het jaar. Hierbij meten de schippers van de wedstrijdvloten van de SKS en IFKS nóg eenmaal elkaars krachten. Dat resulteert in een imposante wedstrijd skûtsjesilen, vergelijkbaar met Lemmer Ahoy. Deze Friese Hoek Race vindt plaats voor de ogen van het publiek op de pier en het strand, in en rond de baai van Lemmer. Ook aken, botters en schouwen gaan de onderlinge strijd aan. Zij zeilen hun eigen wedstrijd verderop in het IJsselmeer. Deze match van rond- en platbodems is te volgen vanaf de Friese Hoek aan de Noordermeerdijk langs de Noordoostpolder.

SKS & IFKS Skûtsjesilen
De meeste aandacht krijgt de confrontatie tussen de skûtsjes van de SKS en IFKS. Vanaf dit jaar wordt er in klassen gezeild, ingedeeld per categorie skûtsjes. Dat biedt meer veiligheid voor de schippers en meer evenwicht per wedstrijd in het type schepen. Dit zorgt ook voor een beter overzicht voor het publiek op de wal. De krachtmeting is vriendschappelijk, maar absoluut niet zonder rivaliteit. Na afloop meren de skûtsjes af aan de Vuurtorenweg. De bedrijvigheid op de veelkleurige schepen is dan een interessant schouwspel. De andere rond- en platbodems passeren de sluis op weg naar hun ligplaats in de Binnenhaven in centrum Lemmer.

Programma zeilwedstrijden
09.00 uur: Palaver bij British Pub aan de Oude Sluis in centrum Lemmer
10.30 uur: Start eerste wedstrijd in de baai. Er worden elke dag verschillende wedstrijden gezeild.
Vanaf ongeveer 15.30 uur keren de schepen terug naar centrum Lemmer.

Lemmer Ahoy 2019
Nieuwe ronde en nieuwe kansen! Dat krijgt iedere schipper en zijn bemanning volgend jaar tijdens Lemmer Ahoy, rond Hemelvaart. In 2018 is dat van donderdag 29 mei tot zaterdag 1 juni.

Meer informatie over de Friese Hoek Race vindt u hier.

Fotograaf: Nelly Lieuwens

naar boven