Deel dit artikel:

Spannende finale Eredivisie Zeilen 2018 verwacht in Veere

Het belooft een spannende laatste speelronde te worden van de Eredivisie Zeilen 2018 competitie. Van vrijdag 5 t/m zondag 7 oktober treden 15 zeilteams uit het hele land aan voor het sluitstuk in het Zeeuwse Veere. Zal het Watersportvereniging Almere Centraal lukken om voor de derde keer op rij de landstitel binnen te slepen? Of… weet Jachtclub Scheveningen hun doelstelling te verzilveren en mogen ze dit jaar de hoogste trede van het podium betreden?

Het Veerse meer is voor de Eredivisie zeilers bekend vaarwater. Voor het derde jaar op rij wordt hier een speelronde verzeild, maar dit jaar ook het finale weekend. De weersomstandigheden zien er op dit moment in ieder geval prima uit zodat de geplande 45 races allemaal gevaren moeten kunnen worden. Het totaal zou daarmee in 2018 op 165 gezeilde wedstrijden gaan uitkomen en heeft alle teams veel mogelijkheden geboden om voor de titel te kunnen strijden. WV Almere Centraal gaat momenteel in het algemeen klassement aan de leiding (84 punten), gevold door Jachtclub Scheveningen (92 punten) en WV De Meeuwen (98 punten). Maar ook het meest zuidelijke team (Maas & Roer uit Roermond) en meest noordelijke team (VWDTP uit Groningen) zitten binnen schootsafstand voor een podiumplaats.

Almere Centraal zet in op de hattrick
Het gaat Almere Centraal bijna het hele seizoen voor de wind. Van de laatste 4 speelronden wisten zij er twee te winnen en drie keer op het podium te belanden. Enkel in Roermond tijdens speelronde 2 in zeer licht weer en relatief weinig te zeilen wedstrijden vielen zij buiten het podium. Voor Almere Centraal is er een hoop aangelegen ook dit seizoen op hun naam te stellen, dan hebben zij driemaal op rij het event weten te winnen.

Jachtclub Scheveningen en WV De Meeuwen azen op titel
Het ambitieuze zeilteam van Jachtclub Scheveningen heeft ook zijn zinnen gezet op de titel. Twee jaar geleden stonden zij als derde overall op het podium, vorig jaar als tweede en dit jaar is de ambitie als eerste te eindigen. “Afgelopen winter hebben we ons als doel gesteld dat we de stijgende lijn moeten vasthouden. We hebben qua resultaten wel een wisselend jaar achter de rug, deels door de lastige (lichtweer) zeilomstandigheden maar ook door diverse wisselingen van teamsamenstelling. Maar in Veere zijn we op oorlogssterkte en gaan echt het hoogst haalbare!”

Watersportvereniging De Meeuwen houdt ook serieus zicht op de titel, al is het te overbruggen verschil voor dit zeilteam iets groter. Wel wist De Meeuwen het Jachtclub Scheveningen met regelmaat moeilijk te maken en hen kostbare punten te ontnemen. De messen zijn in ieder geval geslepen en het belooft een weekend op het scherpst van de snede te gaan worden.

Eredivisie Zeilen online live te volgen
Dankzij SAP Analytics zijn alle wedstrijden van de Eredivisie Zeilen live te volgen. Iedere boot en alle wedstrijdboeien zijn voorzien van een tracker die de positie op de baan doorgeeft. Tijdens de race is het hierdoor mogelijk direct de positie op de baan én de virtuele stand in het klassement te bekijken. Na iedere race is de stand ook volledig bijgewerkt. Voor zowel de teams als de online volgers is het vervolgens direct duidelijk hoe de kaarten op tafel liggen en hoe hard er moet worden gevaren om punten binnen te halen of veilig te stellen.

Tussenstand Eredivisie Zeilen 2018 na 4 speelronden:

1. WV Almere Centraal – 84 punten
2. Jachtclub Scheveningen – 92 punten
3. WV De Meeuwen (Leeuwarden) – 98 punten
4. RR & ZV Maas & Roer (Roermond) – 103 punten
5. VW De Twee Provinciën (Groningen) – 106 punten
6. WSV Giesbeek – 109 punten
7. International Yacht Club Amsterdam – 110 punten
8. KNZ & RV Muiden – 113 punten
9. WV Braassemermeer – 116 punten
10. WV Uitdam – 119 punten
11. Zeilteam Westeinder – 135 punten
12. WS Heeg – 136 punten
13. WV Breskens 1e team – 141 punten
14. WV Breskens 2e team – 162 punten
15. WSV Wolphaartsdijk – 201 punten

De gedetailleerde uitslagen per speelronde kunt u hier bekijken.

Wat is Eredivisie Zeilen
In de Eredivisie Zeilen strijden toonaangevende watersportverenigingen van Nederland in moderne sportboten van het type J/70. De boten worden beschikbaar gesteld door de organisatie om te zorgen voor een gelijke strijd om de landstitel. Zeilers hoeven alleen hun eigen zeilpak mee te nemen. De boten worden geleverd door de stichting J-Club Nederland die mee investeert om de Eredivisie Zeilen mogelijk te maken.In de Eredivisie Zeilen strijden toonaangevende watersportverenigingen van Nederland in moderne sportboten van het type J/70. De boten worden beschikbaar gesteld door de organisatie om te zorgen voor een gelijke strijd om de landstitel. Zeilers hoeven alleen hun eigen zeilpak mee te nemen. De boten worden geleverd door de stichting J-Club Nederland die mee investeert om de Eredivisie Zeilen mogelijk te maken.

De wedstrijdformule is helder: korte races van ongeveer 15 minuten, identieke boten, één wedstrijdbaan en vijf speelronden op unieke locaties verspreid door Nederland. Dit alles wordt georganiseerd door een sterk wedstrijdcomité. De teams worden op het water gewisseld waardoor het mogelijk is om maximaal 45 wedstrijden per speelronde te organiseren, waarmee theoretisch het totaal op 225 races uit kan komen aan het einde van het seizoen.

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

Locaties en data 2018
Het Eredivisie Zeilen seizoen bestaat in 2018 uit een vijftal speelrondes verspreid over het land:
Speelronde 1:  13-15 april Almere
Speelronde 2:  8-10 juni Roermond
Speelronde 3:  6-8 juli Aalsmeer
Speelronde 4:  7-9 september Lelystad
Speelronde 5 (finale):  5-7 oktober Veere

Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl

Fotograaf: Jasper van Staveren

naar boven