Deel dit artikel:

Wie kroont zich tot kampioen der kampioenen bij Primus Inter Pares 2018?

Het watersportseizoen loopt op zijn einde. De afgelopen weken zijn de meeste Nederlandse titels in het zeilen beslist en is het tijd om de balans op te maken. Wie hebben zich tot Nederlands kampioen in hun eenheidsklassen gekroond en nemen het op 6 en 7 oktober tegen elkaar op in de prestigieuze Primus Inter Pares?

Letterlijk vertaald betekent Primus Inter Pares (PIP): ‘de eerste onder zijn gelijken’, oftewel ‘de kampioen der kampioenen’. In deze wedstrijd strijden in het eerste weekend van oktober de Nederlandse kampioenen in hun eenheidsklassen op de Loosdrechtse Plassen tegen elkaar om te bepalen wie zich kampioen der kampioenen mag noemen.

Gelijke boten, gelijke kansen 
Ook dit jaar belooft de strijd om de titel weer spannend te worden want traditiegetrouw varen de deelnemers aan de PIP in zestienkwadraten. Gelijke boten en gelijke kansen dus. Het niveau van de zeilers is hoog en frequente deelnemers aan de Primus Inter Parus zijn ook dit jaar weer van de partij. Zo moeten de zeilers het opnemen tegen Thijs Kort (16m2). Al zes keer werd hij de Kampioen der Kampioenen. Ook de titelverdediger Menno Huisman (NK Valk & NK Vrijheid) en drievoudig PIP-winnaar Mark Neeleman (NK Pampus verschijnen dit jaar aan de start. De boten worden net als voorgaande jaren beschikbaar gesteld door leden van de zestienkwadraat klasse-organisatie. GWV De Vrijbuiter is sinds 1974 de organiserende vereniging en draagt zorg voor de wedstrijdorganisatie onder auspiciën van het Watersportverbond.

Toeschouwers welkom
Het niveau van de zeilers is hoog, de wedstrijden zijn dan ook ieder jaar weer erg spannend. Vanaf de wal zijn de wedstrijden goed te volgen. Publiek is daarom ook van harte welkom om te komen kijken naar deze zinderende strijd. Oud kampioenen, familie, vrienden en andere fans zijn ook van harte uitgenodigd om te komen kijken! Voor meer informatie zie de website van GWV De Vrijbuiter: www.gwvdevrijbuiter.nl of kijk op de Facebookpagina van het evenement voor meer informatie en het laatste nieuws.

In 2018 strijden de volgende kampioenen om deze felbegeerde titel (stand van zaken per 20 september 2018):

Titelverdediger PIP: Menno Huisman (NK Valk & NK Vrijheid)
Recordhouder met zes PIP-titels: Thijs Kort (NK Sprint 16m2)
Drievoudig PIP winnaar: Mark Neeleman (NK Pampus)
Tweevoudig PIP winnaar: Jan-Willem van den Hondel (ONK O-Jol)
PIP winnaar 2016: Hette van der Zwaag (NK Sprint Valk)
PIP winnaar 2002: Henri Boere (NK 16m2)
Jeroen de Groot (NK Sprint Pampus )
Onno Yntema: (NK Sprint O-Jol)
Ronald Damen: (NK Schakel) Johan Schuurman: (NK 30m2)
Daan Versteeg: (NK Sharpie & NK Sprint Sharpie)
Folkert Attema: (NK Randmeer)
Yska Minks: (NK Yngling)
Paul Verhallen: (NK Contender)

Wildcards
Thies Bosch: (Europees kampioen O-Jol)
Kaj Moorman: (Wereldkampioen Yngling)

Bron afbeelding: album GWV De Vrijbuiter - PIP 2017

 

naar boven