Deel dit artikel:

Het Watersportverbond heeft weer een nationale classifier aan boord

In de wereld van aangepast sporten wordt er op verschillende manieren voor gezorgd dat sporters met een beperking op gelijkwaardige basis aan wedstrijdsport kunnen doen. Soms kunnen sporters met en zonder beperking, met behulp van specifiek materiaal, op gelijke basis de competitie aangaan. Deze vorm (ook wel ‘inclusie’ genoemd) komen we bijvoorbeeld tegen in zeilklassen als de 2.4mR en de Hansa. Vaak is het echter noodzakelijk om sporters met een beperking in een groep van vergelijkbare mogelijkheden te plaatsen.

Voor de Paralympische Sporten heeft het IPC (International Paralympic Committee) daar een systeem voor vastgelegd. Zo worden er indelingen gemaakt op basis van fysieke, visuele en verstandelijke beperkingen. Om een zo goed en eerlijk mogelijke indeling te maken, worden specialisten ingezet: de classifiers. Dit zijn bijvoorbeeld artsen of fysiotherapeuten die een specialisatie tot classifier hebben gevolgd, vaak via de (inter)nationale sportbond. Het IPC heeft de rol van classificatie als volgt gedefinieerd: “vaststellen dat een sporter mag deelnemen aan de aangepaste competitie en de sporters zo goed mogelijk indelen in groepen van gelijke kansen en mogelijkheden.” Het Watersportverbond had al enige jaren geen actieve classifier in eigen land. Op het moment dat kanovaren een nieuwe paralympische sport werd, ontstond weer de sterke behoefte aan een classifier.

Hoewel het zeilen juist zijn status als paralympische sport is kwijtgeraakt, wil het Watersportverbond graag met World Sailing zorg dragen dat de zeilsport in de toekomst weer terugkomt op de Paralympische Spelen. In het plan van aanpak is het aan boord hebben van een classifier genoemd als een belangrijke voorwaarde voor het hebben van een goed ondersteuningsteam.

Dankzij de hulp van NOC*NSF heeft het Watersportverbond daarin stappen gezet. NOC*NSF had een geïnteresseerde classifier (Ilse Hoogeveen) en heeft bijgedragen aan haar opleiding bij de Internationale Canoe Federation (ICF) en bij World Sailing. Ilse Hoogeveen is nu nationaal classifier voor fysieke beperkingen in de zeil- en kanosport. Bij de opleiding van de ICF is Joan Winters meegenomen als technisch classifier.

De volgende stap is uiteraard de behoefte aan classificering in Nederland vergroten door het promoten van de aangepaste watersporten, stimulering van de aangepaste wedstrijdsport en het informeren van sporters met een beperking dat classificatie in Nederland mogelijk is.

Voor meer informatie over aangepast watersporten en het classificeren in Nederland neem contact op met Christoffel van Hees van het Watersportverbond (christoffel.van.hees@watersportverbond.nl of 06-28878401). Meer informatie is ook te vinden op de website van NOC*NSF.

naar boven