Deel dit artikel:

Updates vanuit World Sailing

In de laatste World Sailing Conference zijn een aantal zaken besproken die van belang zijn voor (wedstrijd)zeilers. Hierbij de belangrijkste punten:

Olympische Spelen 2024
Er is besloten de lijst van Olympische Events voor 2024 als volgt vast te stellen: 

  • Windsurf Men - RSX
  • Windsurf Women - RSX
  • One person dinghy Men - Laser Standard
  • One person dinghy Women - Laser Radial
  • Kite Mixed - Materiaal te bepalen
  • 2 person dinghy Mixed - Materiaal te bepalen, waarschijnlijk de 470
  • Skiff Men - 49er
  • Skiff Women - 49FX
  • Multihull - Nacra 17
  • Offshore keelboat 2 person Mixed - Boot nader te bepalen 

Voor de RSX, Laser en 470 geldt dat deze klassen, met het oog op de eisen van de Europese mededingingsautoriteiten, getoetst moeten worden aan andere typen in hetzelfde marktsegment.  Bovenstaande is een voorkeur, de toetsing vindt in rond april 2019 plaats door relevante wedstrijdzeilers.

Over de formats waarin wordt gevaren, valt nog weinig te zeggen. De voorkeur gaat uit naar het Sprint-format dat bestaat uit korte en mediagenieke races. Tijdens de Mid Year conferentie in mei zal het Offshore Keelboat format besloten worden. World Sailing en het Franse organisatiecomité zien geweldige mogelijkheden om dit onderdeel tot een waar mediaspektakel te maken, vergelijkbaar aan de Volvo Ocean Race.

Tijdens Tokio 2020 zal er al meer gewerkt worden met camera’s aan boord. Ook zullen drones gebruikt worden en de technieken van SAPSailing om positie en performance beter zichtbaar te maken.

Verhuizing van Southampton naar Londen afgerond
De verhuizing van het hoofdkantoor van World Sailing van Southampton naar Londen is afgerond. Er werd gekozen voor Londen als nieuwe locatie voor het hoofdkantoor vanwege de nabijheid van het IOC en het grote vliegveld. World Sailing betreurt het feit dat deze verhuizing retentie van medewerkers beïnvloed heeft. Desalniettemin staat er een volledig bemand internationaal kantoor dat klaar is om de uitdagingen aan te gaan om de sport te blijven ondersteunen.

Financiën van World Sailing
In de verschillende media zijn de afgelopen tijd verhalen gepubliceerd over de penibele financiële situatie van World Sailing. Deze weergave is onjuist, omdat er geen rekening gehouden werd met de bijdrage vanuit het IOC die eens per vier jaar plaatsvindt, maar verdeeld wordt over de vier jaren. Door het wegvallen van een van de hoofdsponsors, Gazprom, is er een tegenvaller ontstaan. Dit verlies wordt in de lopende cyclus van vier jaar gecompenseerd door enerzijds bezuinigingen en anderzijds door het aantrekken van nieuwe sponsoren waaronder Hempel en SAP. World Sailing heeft nu drie ‘Tier 1 sponsoren’ – Rolex, SAP en Volvo.

Evenementen strategie 2021-2028
World Sailing werkt aan een nieuw beleid inzake evenementen en de wedstrijdkalender. Het is bekend dat de huidige Sailing World Cup niet dat brengt wat ervan werd verwacht en bovendien de kalender ernstig verstoord. In een breed opgezette werkgroep, met daarin ook twee vertegenwoordigers van de Board, zijn de hoofdlijnen van het nieuwe beleid gepresenteerd. In deze opzet krijgen ook traditionele evenementen, zoals de Medemblik Regatta, een plek. De discussies met World Sailing President Kim Andersen, die we in 2018 mochten ontvangen in Medemblik tijdens de Medemblik Regatta, heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de ontwikkeling van de strategie zoals deze nu wordt voorgesteld.

Medische commissie
Naast een overzicht van de dopingcontroles en overtredingen van het afgelopen jaar, werd in de vergadering van de medische commissie de gewijzigde dopinglijst 2019 doorgenomen. Naast een paar aanpassingen in de nomenclatuur zijn er geen grote wijzigingen ten opzichte van de dopinglijst 2018.

Met name in de Nacra treden er veel blessures op omdat de footstrap de voeten vasthoudt waardoor de enkels verkeerd worden belast. Tijdens de vergadering werd een footstrap gepresenteerd die opent als er veel druk op komt. Deze footstrap is in Singapore in ontwikkeling en een prototype werd gepresenteerd. Er is patent aangevraagd en binnenkort beginnen trials op het water. Een interessante discussie was of dit verplicht zou moeten zijn voor met name foilende klassen. Besloten werd eerst de trials af te wachten en dan met een voorstel te komen.

naar boven